Депутат поведе хорото в Брюксел

Манекен Пис ще носи българска носия тази вечер

Депутат поведе хорото в Брюксел | StandartNews.com

Евродепутатът Ева Майдел застана начел на Голямото българско хоро, което за пети път се изви в Брюксел. Събитието бе излъчено пряко във "Фейсбук" страницата и. До не се хванаха танцьорите от ансамбъл "Златна Тракия", десетки нашенци и гости на белгийската столица, които се разкършиха под звуците на оркестъра към общината в Хасково.

"Благодаря ви за духа, който пренасяме за пета поредна година тук, на Големия площад в Брюксел. Благодаря ви за енергията, за слънцето, за любовта към българските традиции и култура, които ще пренесем тук, в сърцето на Европа. Празнуваме една традиция, започната от г-жа Кристалина Георгиева преди 5 години. Един истински космополит, една европейка, една българка. Благодаря, че направи тази традиция да продължи и ние успяхме да поемем щафетата и да я пренесем днес тук", обяви от сцената преди старта на танците Ева Майдел, цитирана от "Фокус". 

Тази година хорото е специално, защото за първи път се провежда под патронажа на председателя на Европейския парламент Антонио Таяни. "Той казва, че нашето голямо хоро за него олицетворява и прилича на знамето на ЕС, на единството, на звездите, хванати за ръце заедно", допълни Майдел.

В 18.00 часа на един от символите на Брюксел - Манекен Пис (б.р. Пикаещото момче) ще бъде облечено в българска носия.

Преди танцитие Майдел и родните участници във фестивала "Balkan Trafik" се срещнаха със зам.-кмета по култура на Брюксел Карин Лалийо и й подариха народна носия. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай