Българо-унгарска банда стои зад превоза на задушените бежанци

Българо-унгарска банда стои зад превоза на задушените бежанци | StandartNews.com

Българо-унгарска банда за трафик на хора стои зад нелегалния превоз с товарен камион, открит със 71 задушени бежанци в Австрия. Това съобщи шефът на полицията в провинция Бургеланд Ханс Петер Доскозил на нарочна пресконференция в град Айзенщат по повод случая.

Общо 7 души са арестувани от унгарската полиция, от които четирима са освободени по-късно. Оказва се, че собственикът на камиона е българин с ливански произход. Единият от шофьорите също е наш сънародник, а другият - с унгарско гражданство.

"Те се дребни участници...на българо-унгарска банда за трафик на хора", посочи Доскозил.

По-късно Министерство на външните работи потвърди, че има трима задържани български граждани на територията на Унгария. Българското посолство в Будапеща е в постоянна връзка с всички местни власти, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

До момента са разпитани общо 20 души и полицията е обискирала няколко места.

Информация на следователите показва, че 7-тонният товарен камион е тръгнал от Будапеща на 26 август сутринта и се е намирал на територията на Унгария до вечерта. Той е влязъл през нощта на четвъртък в Австрия и на сутринта е открит от полицията с мъртвите бежанци.

Сирийски транспортен документ, намерен в превозното средство, води разследващите към версията, че в камиона са пътували бежанци от Сирия, но има и вариант те да са от Северна Африка. Сред тях имало 59 мъже, 8 жени и 4 деца, включително момиче на годинка-две и три момчета на 8,9 или 10 годинки, съобщава БГНЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай