Българка живее от писане в Лондон

Българка живее от писане в Лондон | StandartNews.com

Теодора Костова сама издава романтичните си книги, превеждат я по света

Неотдавна в София се състоя българската премиера на книгата на Теодора Костова "Един удар на сърцето", първа част от трилогия, която стана хит в Великобритания. Дамата има бурна биография - работила е като журналист, редактор, личен асистент и интериорен дизайнер. Родена е в София, но живее в Лондон със своя съпруг и сина си. От 2010-та зарязва всичките си предишни занимания и се отдава на хобито си, което до момента е правила все между другото - да пише. Вече има 7 издадени книги на Острова, главно в жанра романтика. Никой в семейството й няма артистични заложби - майка й е лекар, а баща й - механик. "Не знам от какви фактори е формиран интересът ми към литературата. Винаги съм имала желание да го правя и никога не съм се замисляла защо. Когато дойдох в Англия, беше за 3 месеца и нямах планове да оставам да живея тук. Много от приятелите ми бяха ходили и останаха доволни. Реших и аз да опитам. За мен беше шанс да видя нещо ново през лятото и да си упражня английския. Тук се запознах с мъжа ми и той ме помоли да остана с него в Лондон. Съгласих се, вече 13 години сме заедно и не съжалявам нито за миг, че се реших на тази стъпка", разказва Теодора пред "Стандарт".

В България бях журналист, редактор и частен учител по английски. Всичко останало работих в Англия в годините преди да се роди сина ми. След това не се върнах на работа и реших, че е време да започна да преследвам това, което винаги съм искала да правя. До тогава, макар че ми беше еднообразно и ходех с нежелание на работа, не се осмелявах да превърна хобито си в професия доста време", добавя тя.

През тези години младата жена трупа всякакви опитности, но твърди, че книгите й са продукт изцяло на въображението й. Вдъхновението понякога я връхлита неочаквано и за нея. Случвало се е с месеци нищо да не й идва на ум, и после изведнъж

нещо супер случайно ражда в главата й цяла книга

За героинята си Стела от "Един удар на сърцето" казва, че се е появила в ума й с историята си. Единственото нещо, което решила, било действието да се развива в Италия. "Много обичам тази страна, а мъжете са просто невероятни чаровници", признава с усмивка.

Най-любопитен е начинът, по който българката издава книгите си в чуждата страна. "Първата ми творба излезе през 2012 година, може би в разгара на self-publishing-a (модерната версия на едновремешния самиздат). Спомням си, че мъжът ми ми подари киндъл за един свети Валентин и от там се роди цялата идея да пробвам да публикувам книгата си сама. Дори не съм търсила издател. Наех си професионален редактор, дизайнер за корицата и за вътрешното оформление. За мен този модел работи най-добре, защото контролирам всеки стадий на производството на романа и той не излиза на пазара докато аз лично не съм 100 процента убедена, че е качествен продукт", споделя предприемчивата българка. Тя сама си плаща на печатницата, грижи за разпространението, намира читатели и качва тиражите си.
От тогава не е поглеждала назад. Без никакви връзки в света на издателите,

без особено голям капитал и каквато и да било помощ

вече четвърта година издава своите книги. Сред най-популярните са "Маска" и "Танц". Творбите й са преведени на няколко езика от големи издателства по света, стигнали са дори до Ню Йорк и Бразилия. Така Теодора си спечелва фенове от различни краища на земното кълбо, за които казва, че са огромна подкрепа и вдъхновение за нея. "Мисля, че човек, когато си постави нещо за цел, по един или друг начин, го постига. Не е лесно. Но с упорство, желание и труд постепенно става", убедена е писателката и прилага модела от първата си творба при издаването и на следващите. Усъвършенства опита си, прави все по-малко грешки. В момента вече е не съм само писател, но и издател, продуцира и аудиокниги. Според нея този бизнес се променя много бързо и трябва да се следи отблизо, за да се постигне някакъв успех. Затова признава, че все още и тя самата се учи всеки ден. Най-щастлива е от факта, че семейният бюджет им стига и не й се налага да работи друго, освен да пише. Не че има и време - понякога е зад компютъра по цял ден, но го прави с удоволствие и напълно в мир със себе си.
Реши ли да си почине, отива във фитнеса, забърква някои от любимите си италиански манджи или чете. Литературните й интереси са всеобхватни - от малко познати автори, фен фикшън, слаш фикшън и манга, до биографии на известни личности и най-новите бестселъри. Естествено, слабост са и романтичните истории, защото това е и нейният жанр.
В момента Теодора Костова пише следващата си книга, която ще бъде издадена до месец. Пази в тайна сюжета, но обещава скоро да пусне повече информация на фейсбук страницата и в блога си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай