Българка гали слуха на Елизабет II

Добринка Табакова бе на крачка от "Грами"

Българка гали слуха на Елизабет II  | StandartNews.com

12 000 души в световноизвестната лондонска катедрала "Сейнт Пол" със затаен дъх преди време изслушаха композицията "Възхвала" на Добринка Табакова.

Композиторката я посвети на английската кралица Елизабет II и нейния златен юбилей - половин век от възкачването на престола. Всичките изпълнения в нейна чест са били избрани от жури. "Възхвала" е обявена за национална ценност и е записана на компактдиск в "Колекцията от английски химни". Музиката е едновременно тържествена и интимна, съобразена с акустиката на храма, а сюжетът е библейски. В края на 2013-а Добринка Табакова пък бе номинирана за "Грами" за класическия си албум "Струнни пътеки"(String рaths), издаден от световноизвестната компания ЕСМ. Пловдивчанката, която от 20 години живее в Лондон, е първото родно име, което влиза в каталога на прочутото английско издателство за съвременен джаз и класическа музика. Лейбълът ЕСМ, създаден от продуцента Манфред Айхер през 1969 г., до днес има над 1200 записа, сред които са и тези на легендите Ян Гарбарек, Чък Къриа, Пат Матини, Пол Блей.

Добринка не успя да вземе "грамофончето", но новият й компактдиск беше представен тези дни в Лондон. Челистката Кристина Блаумане казва за музиката на 33-годишната Табакова: "Притежава фантастичната способността да прекрачва границите между старото и новото". Прочутият виолист Максим Рисанов допълва, че Добринка внася нещо изключително ново в жанра.

Българката е израснала сред доктори и научни работници, но класиката е част от детския й свят. "Mузиката ме караше да се чувствам по-голяма. На 7 започнах да свиря на пиано. Сама го реших, никой не ме караше. Взимах уроци по солфеж и от самото начало започнах да импровизирам", разказва Добринка.

Когато е на 14, късметът и талантът променят посоката на живота й. Тогава тя събира смелост да изпрати своя композиция за четвъртия международен музикален конкурс във Виена и получава известие за наградата си в обратно писмо. Това отваря пътя й към Лондон, където учи в Guildhall School of Music and Drama. Завършва Кралската академия по музика, става докторант там и печели наградата "Витолд Лютославски" - точно за композицията си "Възхвала", изпълнена в чест на кралицата.

"Така се случиха нещата, че не съм учила при един и същ учител повече от година, най-много - две. Това ми даде шанса да опитам различни стилове, както и да получа професионални мнения. Всичко става бавно, стъпка по стъпка. Не бих казала, че един ден, като се събудих, валяха поръчки отвсякъде и хората знаеха коя съм. Постепенно и внимателно се запознавах с личности, които уважавам като музиканти. Те бяха и са голямо вдъхновение за мен - като виолиста Максим Рисанов, латвийската челистка Кристина Блауман, Orchestra оf the swan", споделя Табакова.

Шест години Добринка работи като организатор на концерти с модерен саунд към Британския музикален център. Разказва, че често изявите са камерни, но това създава общество от хора, които знаят, че всяка седмица в определено време могат да намерят този тип музика на едно и също място. Според българката това е много важно - да имаш своя ниша в огромния град.

"Публиката в Лондон е взискателна. Хората отиват на концерти не просто защото нямат какво да правят - те избират какво да видят и слушат", добавя композиторката, събрала вече не едно отличие по света.

Според специалистите музиката на талантливата дама има фолклорен привкус, но звучи твърде съвременно и в същото време е с респект към класическото наследство. "В нея най-ценното е срещата на Изтока и Запада, които витаят в отделните пиеси. Но техническата виртуозност на композитора е очевидна", пише британската критика.

Когато е у дома, обаче Добринка слуша абсолютно всичко - от фолклора на племена в Бразилия до Шефер, от Дюк Елингтън до Бьорк, от португалско фадо до джаз импровизациите на Кийт Джарет.

Добринка Табакова вече работи по два нови интересни проекта. Твори за концерта в България по случай 100 години от рождението на Петър Увалиев и за честванията, посветени на Шекспир през 2016-а.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай