Българи в чужбина: Унизиха ни за една бюлетина

Българи в чужбина: Унизиха ни за една бюлетина | StandartNews.com

Опашки от по 60 метра в Лондон и Берлин изнервиха нашенците

"Унизиха ни за пореден път, заради някакви си жълти стотинки висяхме по 4 часа на опашка, за да гласуваме". Така българи в чужбина коментираха организацията на изборите в Англия, Германия и Белгия. В Лондон българите висяха на опашки повече от 3 часа, за да гласуват. От секцията, която се намира в Баркинг обясниха, че гласуването там вероятно е продължило и след 20 часа местно време. "30 минути след отварянето на секцията се образуваха огромни опашки от желаещи да гласуват. Проблемът идва от това, че на хората се налага да попълват две декларации за гласуване, съответно за референдум и за президент. След това данните ни се вписват ръчно в списъците", разказаха минали през гласуването българи. "Неочаквано много хора дойдоха. Обикновено около 9 часа сутринта идват около 10 души да гласуват. Този път обаче има над 150 души. Ръчното вписване отнема много време", коментира член на секционната избирателна комисия. По думите му в секциата в Посолството на България в Лондон също е имало голяма опашка от чакащи българи, отишли да гласуват.

"Чаках час и половина пред посолството и се отказах", разказа по време време пък българка, живееща в Белгия. За големи опашки пред двете избирателни секции в Брюксел ни съобщи вчера по телефона Невена Павлова и допълни: "Пред постоянното ни представителство към Европейската комисия положението беше същото".

Българите в Атина също масово се отказваха да гласуват в най-голямата секция на площад "Карайскаки". Причината за това бе бавното обслужване и чакането с часове пред секцията. Хората бяха изнервени, а високите температури в гръцката столица допринесоха за още по-голямато напрежение. За да стигнат до урните, всеки един от гласоподавателите чака на опашката между два и три часа.

Напрежение и опашки имаше и в Солун. "Изключително голяма е избирателната активност в Солун в сравнение с други години", коментира председателят на секцията адвокат Мартина Георгиева. За първи път от години насам във френската столица пък бе разкрита само една избирателна секция, която се оказа крайно недостатъчна за нуждите на желаещите да гласуват. Тя се помещаваше в българското посолство. По неофициални данни във Франция живеят близо 30 000 българи. Откритите избирателни секции са десет – по една в град.

По обяд вчера пък приключи изборният ден в Бризбейн, Австралия. Всички българи, включени в избирателните списъци за избор на президент и за референдум, са гласували. Там са регистрирани около 50 души.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай