10 г. затвор грозят моряците ни в Либия

10 г. затвор грозят моряците ни в Либия | StandartNews.com

Унгарски и италиански дипломати посетили арестуваните

Двамата български моряци, обвинени в контрабанда в либийски води, се намират в затвор до пристанището в Триполи. Портът е под контрола на ислямистите от групировката "Фъджр Либия"("Либийска зора"), коалиция от ислямистки отряди, близки до организацията "Мюсюлмански братя". Петчленният екипаж на танкера е задържан в либийската столица на 3 януари. В първите дни на новата година SUNOIL I, плаващ под молдовски флаг, е бедствал в Средиземно море. На помощ му се е притекъл италиански търговски кораб, който го е изтеглил до пристанището в Триполи. На либийска територия екипажът е бил задържан. Срещу капитана и моряците е заведено дело, а прокуратурата е повдигнала обвинения за митническо престъпление - контрабанда на петролни продукти. На 17 януари дипломатите ни от Външно са разговаряли по телефона с двамата българи. Те са казали, че са здрави. Междувременно дипломатите ни преговарят за

осигуряването на консулска защита

на българите с единствените две мисии на държави от ЕС, които функционират в Либия - на Италия и Унгария. През 14-те дни от ареста сънародниците ни са посетени от консула на Унгария и от представители на италианското посолство. Партньорите уверили българските власти, че моряците ни се чувстват добре и отношението към тях е внимателно.

В сряда директорът на дирекция "Консулски отношения" в МВнР Раковски Лашев се срещнал с посланика на Либия в София - Юсеф Зургани, с настояване за официална информация по случая със задържаните българи и искане за тяхното незабавно освобождаване.

Достоверен либийски източник, потвърди пред "Стандарт", че мъжете са в добра кондиция и отношението към тях в затвора е прилично. Тепърва ще се търсят доказателства за обвинението по подозрения в контрабанда.

До 10 години затвор или парична глоба грозят двамата български моряци, ако се докаже вината им. Засега всичко е въпрос на предположения и по-нататъшно разследване. Имената на българите засега не се съобщават. Дипломати от Италия и Унгария помагат на Външно по случая. От посолството на Италия в Триполи отказаха коментар по случая пред "Стандарт" с мотива, че нямат право да говорят пред медии без разрешение от Министерство на външните работи в Рим. Дежурният в посолството на Унгария в Триполи също не пожела да говори по случая с обяснението, че в неделя посолството не работи и

няма кой да даде официално становище

Министерствата на външните и на вътрешните работи в Либия не отговаряха в неделния ден, въпреки че за страната той е работен. Единствено се отзоваха от правосъдното министерство в Триполи, но секретарят на ведомството заяви, че няма право да дава каквато и да било информация, която не е съгласувана с министъра, който в момента отсъства. Това би могло да стане най-рано днес сутринта. Наши дипломати в либийската столица няма, тъй като посолството ни бе евакуирано в съседен Тунис от съображения за сигурност. Българските представители вече са връчили нота на посолството на Либия в Тунис с искане за съдействие за изясняване на случая и освобождаване на българските граждани. От консулската ни служба в Тунис пък отговориха, че всичко, с което разполагат, е било съобщено от Външно министерство в София.

Местните в шок заради отвлечен зам.-министър

Междувременно в Либия неизвестни лица са похитили заместник външния министър на страната Хасан ал Сагир, предаде ТАСС. Той е бил отвлечен от стаята си в хотел в град Ал Байда (Източна Либия). Похитителите са се представили за полицейски служители и заявили, че е издадена заповед за неговия арест, след което го отвели в неизвестна посока. По думи на персонала, непосредствено преди похищението си, Хасан ал Сагир е бил пребит. Вчера либийската джихадистка групировка "Ансар ал-Шариа" официално потвърди смъртта на своя лидер Мохамед ал-Зехави, след като интернет сайтове съобщиха, че той е бил тежко ранен, предаде AФП. "Ислямистките въоръжени групировки "Мъчениците от 17 февруари" и "Бригадите Рафала ал-Сахати" съобщиха чрез социалните мрежи, че ал-Зехави е бил убит в сражение за летището на град Бенгази.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай