"Женмин жибао" печата 3 000 000 бройки на ден

Вестникът е моторът на международните медийни форуми в рамките на проект "Един пояс, един път"

"Женмин жибао" печата 3 000 000 бройки на ден | StandartNews.com

Какво да очакваме от 19-ия конгрес на Китайската комунистическа партия, който се откри на 18 октомври в Двореца на народите на площад "Тянанмън" в Пекин? Отговорите на този въпрос Китай и светът получават от в. "Женмин жибао", органът на управляващата в страната партия. Вестникът има ежедневен тираж от над 3 млн. екземпляра, а освен на китайски електронното му издание се чете на още около 15 езика.

Преди 25 години ЮНЕСКО постави "Женмин жибао" в десетката на най-големите и влиятелни вестници в света. През следващия четвърт век много издания прекратиха съществуването си поради настъплението на интернет, заради финансови и други проблеми. През кризисния за печатните медии по света етап, който неумолимо продължава, "Женмин жибао" не само че не изпита трудности, но с голям размах продължи да се развива и модернизира, както и да увеличава тиража си. Той

успешно въвежда най-новите технологии

във вестникарската индустрия и привлича все повече читатели не само в Китай, но и в чужбина, с изданията си на английски, руски и други езици.

Преди да посетя централата на вестника в Пекин през септември заедно с колеги, участници в четвъртото издание на Международия медиен форум в китайския град Дунхуан за сътрудничество на журналистите, отразяващи реализацията на китайския глобален проект "Един пояс, един път", предполагах, че ще видя и чуя невероятни неща. Това наистина се случи, но впечатленията ми далеч надхвърлиха очакванията.

Вестникът има три сгради в близко съседство една от друга. Най-много грабва окото със съвремената си оригинална архитектура построеният през 2008 г. 34-етажен билдинг, където се помещава цялата база данни на "Женмин жибао". В сградата работят около 10 000 добре заплатени журналисти и служители. Тук се стичат и обработват огромни информационни потоци, постъпващи от институциите в Пекин и от десетките кореспондентски бюра в страната, както и от 70 в други държави.

"Женмин жибао" на китайски език означава "Народен ежедневен вестник". Той е създаден през 1948 г. от тогавашния лидер на китайската комунистическа партия Мао Дзедун,

който лично написва названието му

На 1 август 1949 г. в навечерието на създаването на КНР ЦК на ККП взел решение "Женмин жибао"да стане официален орган на ЦК на партията. През следващите 59 г. комунистическата партия и нейните лидери се грижат за вестника, който никога не е изпитвал финансови затруднения. Настоящият лидер на страната Си Дзинпин Дзинпн става президент на КНР през 2015 г., но още след избирането му за генерален секретар на ККП три години по рано, той посещава редакцията на "Женмин жибао". Всеки негов делови ден започва с четене на вестника, казват запознати.

Освен на китайски, руски и английски, весникът е в интернет и на японски, френски, испански, арабски, монголски, тибетски, уйгурски, казахски, корейски, носу и чжуански езици. Еднократният му тираж надхвърля 3 милиона екземпляра, като годишно нараства с около 100 000. Но увеличението на читателите на електронния вариант на вестника и на многото други негови издания е много по-голямо. Вече само в Китай над 6 млн. души го четат онлайн.

През дългогодишното си развитие "Женмин жибао" заедно с десетките му дъщерни издания, известни както в Китай, така и по света, става крупен холдинг. "Женмин жибао" е не само най-мощният информатор за събитията в Китай, но

организатор на важни международни срещи

и форуми. Той е моторът на международните медийни форуми в рамките на глобалния китайски проект "Един пояс, един път". Вече над 100 страни и организации се присъединиха или подкрепят тази конкретна глобална инициатива. Над 300 ръководители на медии и журналисти от всички континенти обсъждаха в Дунхуан идеи и предложения за развиване на сътрудничеството за отразяване на многобройните икономически, инфраструктурни, културни и други проекти за реализирането на идеята на президента Си Дзинпин, която е в интерес на десетки страни и на света като цяло.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай