Затвориха Пекин заради гъст смог

Затвориха Пекин заради гъст смог | StandartNews.com

Концентрацията на вредните частици във въздуха е 12 пъти над нормата

Пекинските власти наредиха на жителите да не излизат от домовете си заради гъстия смог, съобщиха световните агенции. Днес във въздуха бе измерена концентрация на опасните вещества от 296 микрограма на кубически метър, като на места тя достигаше 365 микрограма. Световната здравна организация счита за безопасни нива до 25 микрограма на кубически метър. Частиците крият сериозна опасност за здравето, тъй като могат да проникнат дълбоко в белите дробове.

Гъстият смог обхвана улиците на Пекин още в петък вечерта, но в почивния ден концентрацията на фини прахови частици достигна особено високи стойности. Предвижданията на Министерството по опазване на околната среда са, че в следващите дни замърсяването ще се разпростре и над околностите на Пекин и съседните населени места. Според експертите високите нива на замърсяване на въздуха са свързани и с началото на отоплителния сезон. Голяма част от вредните вещества идват от работата на ТЕЦ-ове с въглища. От ведомството по контрол над околната среда уверяват, че ще направят проверка на нивото емисии, които изхвърлят заводите в града.

Настоящото ниво на замърсяване на въздуха в Пекин далеч обаче не е рекордно за страната. В началото на ноември бяха измерени нива от 1157 микрограма на кубически метра фини прахови частици в град Шенян, Североизточен Китай.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай