Залязващият император

мператор Акихито сподели с японците по телевизията, че все по-трудно изпълнява задълженията си

Залязващият император | StandartNews.com

Японският император Акихито явно се готви да абдикира. В тв обръщение към нацията 82-годишният 125-и император на "Трона на хризантемата", която е най-старата в света монархия, основана преди 2600 г., намекна, че може да слезе от трона, на който седи 26 г. "Негово имперско величество" се жалва, че поради напредналата си възраст няма да може да изпълнява задълженията си. Освен че е доста възрастен, Акихито е с оперирано сърце. Имаше проблеми с простатата, а е и твърде възможно да страда от рак. Той вече е прехвърлил редица ангажименти на престолонаследника Нарухито.

Акихито е най-големият син и четвърто дете на император Шова (Хирохито) и императрица Коджун (Нагако). Още на 3-годишна възраст е отделен от родителите си и предаден на възпитатели. Като дете получава титлата принц Цугу. Интронизиран е през 1989 г., когато е на 56 г. Сега е единственият монарх в света с титлата император.

Според японската традиция властването на всеки монарх се нарича "ера". Ерата на Акихито носи името Хейсей. Императорът на Страната на изгряващото слънце e символична фигура и няма реална политическа власт. Легендата гласи, че императорската му династия произхожда от богинята на слънцето Аматерасу. Затова императорът е смятан за бог. Съвременните японци едва ли вярват в това, но за тях императорът е символ с важно национално значение и романтична окраска. Акихито има особено място сред коронованите глави по света. За чужденците и дори за японците той е загадка. Неговият начин на живот и функции в държавата нямат аналог с облика и дейността на други монарси.

Малкият принц Цугу и бъдещ император Акихито започва образованието си през 1940 г. на 6-годишна възраст в училище в Токио, където учи заедно с деца на благородници, както и с такива от обикновен произход. Принцът особено много набляга на английския език и изучаването на културата на Запада. Увлича се от морска биология, която е хоби и на баща му. Автор е на монографии за рибите, свири на чело и пише стихове и поеми.

През 1959 г. принцът се жени за дъщерята на богатия бизнесмен Мичико Шода, която не е от благороден произход. Това е първият случай, когато дама с обикновен произход става императрица на Япония. Любовта на Акихито и Мичико пламва на тенис корта. Тенис романсът бързо прераства в брак. Двамата с Мичико са обиколили около 50 страни.

Ерата Хейсей в Япония ще бъде запомнена с постепенно осъвременяване на японската имперска институция. Стъпки към разчупването на традицията са обучението на Акихито с деца от неблагороден произход, женитбата му за обикновена, макар и високо образована по литература и музика жена, като и използването на телевизията за общуване с нацията. Ако Акихито абдикира преди смъртта си, това ще бъде още един етап по пътя на промените на имперската традиция в Страната на изгряващото слънце. Абдикацията обаче ще породи необходимостта да се промени законът в Япония, така че да се разреши на трона да сядат и жени. Защото 56-годишният престолонаследник принц Нарухито има само дъщеря - принцеса Айко. На това не са сагласни консервативните среди в страната, към които принадлежи и премиерът Шиндзо Абе.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай