Заложническата криза с дипломати в Дака приключи

Заложническата криза с дипломати в Дака приключи | StandartNews.com

Военните са ликвидирали шестима от терористите на ИД и са спасили 13 заложници

Силите за сигурност на Бангладеш са приключили операцията срещу терористите, които в петък нападнаха ресторант в столицата Дака и взеха заложници, предава AFP. Мястото е било посещавано предимно от чуждестранни служители, тъй като се намира в дипломатическия квартал на столицата на Бангладеш. 

„Операцията приключи. Ситуацията е изцяло под контрол", заявиха властите. Военните са ликвидирали шестима от терористите и са спасили 13 заложници, от които трима са били чуждестранни граждани. Според очевидци, в района на инцидента са се чули няколко силни взрива и е имало престрелка.

Стотици войници са участвали в щурма на ресторанта в Дака, столицата на Бангладеш, където въоръжени мъже взеха поне 20 заложници в петък, предава BBC.

Властите съобщават, че командоси от армията и флотата са ръководили операцията, заедно с полицаи и паравоенни от граничната охрана на Бангладеш. Също така бронирани автомобили са били видени да се движат към заведението.

Поне осем души са спасени, а съдбата на останалите не е известна. Смята се, че сред заложниците има италианци и японци. Това вероятно е първият път, когато чужденци са взимани за заложници в Бангладеш.

Макар че има случаи на убийства на академици, активисти, членове на религиозни малцинства, но като цяло нападенията срещу чужденци са рядкост.

Досега обикновено цели на покушения са били индивиди и понякога силите за сигурност. Но нападение на заведение в строго охраняван дипломатически район показва една безпрецедентна и драматична ескалация на насилието.

Правителството винаги е отричало присъствието на членове на терористичната групировка „Ислямска държава" в Бангладеш. То обаче се оказа изненадано и атаката показа голям пропуск в разузнаването и системата за сигурност на страната, коментира BBC.

Както вече стана ясно, Ислямска държава пое отговорност за заложническата драма в Дака, Бангладеш. Това става ясно от съобщение на информационната агенция Амак. Организацията твърди, че в заведението са убити над 20 души от различни държави.

Повече за трагедията в Дака ТУК и ТУК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай