Залезът на японската Меркел

Залезът на японската Меркел  | StandartNews.com

Възход и падение. В тази житейска рамка се разигра тази седмица драмата на японския министър на икономиката, търговията и промишлеността г-жа Юко Обучи.

"Политическата принцеса", както я наричат в родината й, подаде оставка след скандални разкрития. Оказа се, че 40-годишната високопоставена дама е направила редица неправомерни разходи и злоупотреби от фондации, предназначени само за политически цели. Обучи сан обаче харчила от тях колкото си иска и за каквото си иска. От едната фондация тя пръснала милиони долари за покупки на стоки от магазини на нейни роднини. Други две фондации пък похарчили 400 000 долара за мероприятия за привърженици и избиратели. Това в Токио се смята не само за неправомерен разход, но и за подкуп на граждани. Макар да се е изразявал в подарени гримове и друга козметика, както и театрални представления.

Включването на Юко Обучи в кабинета при последните правителствени промени в Токио през септември заедно с още четири дами бе част от политиката на премиера Абе да се даде по-широк терен на нежния пол във властта. На Юко Обучи бе поверена непопулярната сред японците програма за рестартиране на ядрените електроцентрали в страната след аварията с АЕЦ Фокушима. Преди този незавършен министерски мандат Юко Сан е била министър на правосъдието. А преди това на 36-годишна възраст става най-младият министър в кабинета на премиера Таро Асо, в който отговаря за равенството на половете и за раждаемостта.

Тя поставя рекорд в историята на Япония, където преди това не имало толкова млад министър. Другият и рекорд по това време е, че е първият министър, който ражда по време на мандата си. Още тогава в Япония се заговори, че Юко Обучи e с най-силни шансове да стане първата жена премиер в историята на страната.

Мнозина дори я определят като японската Меркел. Амбициозната дама започва политическата си кариера на 26-годишна възраст след внезапната смърт през 2000 г. на нейния баща - бившия премиер Кейдзо Обучи. Според японската традиция децата обикновено заемат постовете на родителите си в политиката и бизнеса. Така Юко Обучи е избрана за депутат, а през 2008 г., вече на 34-годишна възраст, за първи път става министър. Юко сан най-вероятно щеше да стане лидер на Либерално демократическата партия и премиер на Япония, убедени са експертите.

И наистина със стилното си и естествено присъствие в политиката, с мощните си покровители в партията, с таланта си да избягва конфронтациите и с умението си да създава приятели Юко сан несъмнено щеше да достигне върха на властта в Токио. Да, ама не. И Юко сан не издържа на изкушенията на властта и парите, които са провалили редица способни политици по света.

Подавайки оставка, Обучи поиска извинение от нацията. Едва сдържайки сълзите си тя каза: "Хората очакваха повече от мен". Утехата за Юко Обучи е, че има зад гърба си здраво семейство с две момчета на 7 и на 4 години. "Прибера ли се вкъщи, веднага ставам домакиня. Започвам да се грижа за пазаруването, готвенето, за децата и за всичко останало в ежедневието", сподели преди време Обучи. Съпругът й е тв продуцент. Двамата се събрали в края на 90-те години, когато Юко работила като тв водещ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай