Южна Корея продължава да търси оцелели от ферибота

Южна Корея продължава да търси оцелели от ферибота | StandartNews.com

Джиндо. Южнокорейската брегова охрана и водолази от военноморските сили подновиха в четвъртък издирването на около 290 души, които все още липсват, след като ферибот се преобърна на 30 км от брега.

Опечалени членове на семействата се събраха на кея на крайбрежния град Джиндо.

Един от тях, Парк Юнг - Сук, заяви пред Ройтерс, че е видял как тялото на учител на нейната дъщеря е било изнесено на брега рано сутринта.

"Ако можех да се науча да се гмуркам, щях скочи във водата и да се опитам да намеря дъщеря си", каза Парк.

От около 450-те пътници на борда на ферибота, почти 340 са били ученици и учители от училище близо до столицата Сеул, които са се връщали от екскурзия до остров Джеджу, на около 100 км (60 мили) южно от Корейския полуостров.

Досега 179 души са били спасени и девет са потвърдени за загинали в това, което би могло да бъде най-лошото морско произшествие в страната през последните 20 години.

Все още не е известно защо корабът, построен в Япония преди 20 години, претърпя корабокрушение. Според някои от спасените пасажери, преди фериботът да започне да потъва се е чул силен шум, което предполага сблъсък с плитчина или подводен риф.

Родителите на изчезналите обвиняват правителството за липсата на информация и забавянето в спасителната операция.

"Изключително съм ядосан. Медиите казват, че спасителната операцията все още продължава. Всичко е лъжа", каза един от тях пред Ройтерс.

Фериботът е изпратил сигнал за бедствие рано в сряда, заяви бреговата охрана заяви, след което е започнала спасителна операция, която включва почти 100 човека от бреговата охрана, 3 военноморски кораба, рибарски лодки, както и 18 хеликоптера.

Спасителната операция бе прекратена за кратко заради метереологичните условия. В региона има изключително силни течения, а сутринта е паднала мъгла, което допълнително е затруднило спасителите.

Очаква се пристигането на три плаващи крана, които ще се опитат да повдигнат кораба. В момента от бреговата охрана се опитват да напомпат кислород в корпуса, за да повдигнат кораба, което ще улесни достъпа на водолазите.

Спасителните действия ще бъдат съсредоточени върху игралната зала и ресторанта, където се предполага, че са били по-голямата част от учениците по време на катастрофата.

Предполага се, че много от хората, които все още са в неизвестност, са хванати в капан в почти изцяло потъналия кораб. Властите все пак предупредиха, че част от тези хора може да са били спасени от наблизо преминаващите търговски кораби.

По непотвърдени данни, родители са получавали смс-и от децата си след корабокрушението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай