Япония с 18 обекта в ЮНЕСКО

Япония с 18 обекта в ЮНЕСКО | StandartNews.com

Токио помогна с 2,8 млн. долара за тракийски находки в България


ТОКИО-СОФИЯ. Изисканите и учтиви японци обичат историята и изкуството. В много страни по света могат да се видят туристически групи от Страната на изгряващото слънце. Японците обикалят с интерес и възхищение историческите и културните забележителности, гледат и фотографират и най-малките детайли на интересните обекти. Най-посещаваните от тях са от списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Неотдавна Япония се зарадва и на своя 18-и такъв обект, оценен високо от организацията за образование, наука и култура. Това е фабриката "Томиока силк мил". Построена е през 1872 г. от правителството на премиера Мейджи и е първият модел на поредица от фабрики за производство на коприна, оказали изключително важна роля за модернизацията на държавата. Тя до ден днешен се смята за символ на конкурентоспособността на японците спрямо другите развити страни.

Вулканът Фуджи получи статут от ЮНЕСКО през 2013 г.

В наши дни Страната на изгряващото слънце успява бързо да увеличи обектите на културното си наследство. Вулканът Фуджи получи статута през 2013 г. след само две години чакане на опашката за включване в списъка на ЮНЕСКО. Заснеженият винаги връх на този вулкан се издига на 3750 метра над морското равнище и е най-високата точка на японския остров Хоншу. Фуджи е не само чудо на природата, но и свещено място. Играе важна роля в древната японска религия шинтоизъм. Последователите на шинтоизма вярват, че скалите, дърветата и всички природни форми се обитават от богове и духове. Заснеженият вулкан е "вдъхновил художници и поети и е бил място за поклонение от векове".

Япония полага усилия и за включване в списъка на ЮНЕСКО на сушито и камикадзетата от Втората световна война.
Така страната ще стане втората страна след Франция, чиято национална кухня ще има статут на световно наследство. По този начин правителството се надява да защити традиционната японска кухня, известна като "washoku" срещу нарастващата заплаха от бързата храна и нарастващата популярност на западните ястия.

Други кандидати за статут на защитени от ЮНЕСКО паметници на материалното и нематериалното наследство са прощалните писма на камикадзетата от Втората световна война. Японските ветерани от войната искат културно признание за писмата и снимките на тези пилоти самоубийци, изпратени до близките им преди смъртоносните им мисии. Камикадзе на японски език означава "божествен вятър". Думата се отнася за пилотите, използвани от Япония като живи ракети против флота на САЩ. Южна Корея и Китай обаче са против тази инициатива на Токио, която според тях е опит да се прославя известната в миналото експанзивна политика на Япония.

1600 будистки храма и 400 светилища в Киото

На територията на Япония вече има общо 18 обекта със статут на световно културно наследство. Но ако искате да избегнете дългите пътувания с влак до различни отдалечени места, посетете първо Киото. Това е древната столица на Япония, в която има най-много забележителности. Според исторически слухове Киото е бил в петте евентуални цели за ядрената бомба на САЩ срещу Япония през 1945-а. Този прекрасен град обаче избегнал бедствието благодарение на американския военен секретар Хенри Стимсън. Преди войната Стимсън прекарал медения си месец в Киото и познавал града и неговите забележителности. Затова се смилил над историческите съкровища и помогнал да бъде спасен за бъдещите поколения. Късметът на Киото се оказал катастрофата на Хирошима и Нагасаки. Градът е столица на Япония за повече от 1000 години. Днес е осеян с безброй паметници от миналото му величие. Гордее се със стари крепости и храмове, както и все още работещия гейша квартал. Наричат старата японска столица Град на Десетте хиляди светилища. Със своите 1600 будистки храма и 400 шинтоистки светилища, както и дворци, градини и непокътната архитектура, Киото е един от най-добре запазените градове в Япония. Кинкаку-джи, т.е. Храмът на Златния павилион, и Гинкаку-джи, Храмът на Сребърния павилион са сред най-известните свещени места. През 1950 г. Кинкаку-джи е изгорен до основи от психично болен монах, но напълно е реставриран през 1955 г.

Гробницата в с. Александрово с помощ от азиатците

Освен за съхранението на своите исторически и културни ценности Япония се грижи и за опазването на паметниците на други страни, сред които и България. Японското правителство помогна с културни субсидии на стойност 2.866 млн. долара за създаването на "Музей център на тракийското изкуство в Източните Родопи" в с. Александрово. Уникалната тракийска гробница, построена през втората половина на IV век пр. н. е. и открита през 2000 г., е безценна археологическа находка поради нейните уникални стенописи. Японското правителство заяви, че успешното изпълнение на цялостния проект ще допринесе за задълбочаване на културния и научния обмен между двете страни. България, със своите 8 обекта в списъка на културното наследство на ЮНЕСКО, води активна кампания за включване на гробницата в престижната листа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай