ВЪВ ВАРНА: Ердоган атакува "двойните стандарти" в ЕС /ОБНОВЕНА/

Турският президент благодари на Борисов за домакинството

ВЪВ ВАРНА: Ердоган атакува "двойните стандарти" в ЕС /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че по време на срещата на високо равнище във Варна ще поиска от ЕС да вдигне всички препятствия пред членството на страната му в Съюза, предава Reuters.

Ердоган заяви, че също така ще обсъди това, което смята за провал на страна от ЕС при спазването на обещанията му по сирийските бежанци. Той заяви това преди заминаването си във Варна.

Турският президент заяви, че ще поиска от европейските представители да изпълнят дадените обещания. Мигрантското споразумение от 18 март 2016 г. и конкретните стъпки, които предстои да бъдат предприети, ще бъдат предмет на обсъждане. Турция е изпълнила това, което обеща по мигрантското споразумение и в това отношение е много по-напред от други европейски държави. Визовата либерализация за турските граждани също ще бъде предмет на срещата, съобщи Ердоган като заяви, че ЕС не е изпълнил дадените обещания. Той допълни, че ще поиска да бъдат направени конкретни тъпки по мигрантското споразумение и изплащането на обещаните три млрд. долата на турската страна.

Ердоган изрази и специална благодарност на министър-председателя Бойко Борисов за домакинството на срещата на върха ЕС-Турция, която ще се състои тази вечер във Варна. Ердоган направи това изявление пред журналисти преди да отпътува за участие в срещата от летище Ататюрк в Истанбул. Той подчерта, че "с премиера на съседна приятелска България Борисов ще обсъдим въпроси, които са от интерес на двата народа, както и от регионален интерес".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай