Успехът на влаковете "Фусин" се крие в китайските технологии

Успехът на влаковете "Фусин" се крие в китайските технологии | StandartNews.com

По време на празниците по случай Пролетния фестивал (китайската Нова година - бел. ред) първият създаден от Китай високоскоростен влак - "Фусин", бе предпочитан избор за пътниците в Пекин, Шанхай, Нанкин и Гуанджоу, заради бързото, плавно и комфортно пътуване. Тайната зад неговото изключително представяне се крие в технологиите от световна класа, разработени от китайските инженери.

Преди години пътуването от Пекин до Шанхай отнемаше цял ден с влак, който се движи с около 100 км/ч, спомня си Кан Шунсин, зам.-директор на билетния офис на гара "Пекин Юг". След пускането на "Фусин" и други високоскоростни влакове, пътниците успяват да отидат до единия град и да се върнат в рамките на деня, добавя Кан.
Тест, направен от пътник във "Фусин", показа, че пластмасова бутилка вода, оставена наобратно, стои без да падне при скорост на влака от 350 км/ч. Една от тайните за бързата скорост и плавното пътуване във "Фусин" се крие в корпуса на скоростната кутия - основен компонент, който може да се използва максимум 30 г. Всяка предавка може да изкара 24 милиона километра, което се равнява на около 600 пъти обиколката на Земята.

Във фабрика, разположена в провинция Дзянсу в Източен Китай, която произвежда предавателни кутии за влаковете "Фусин", всички производствени и монтажни процеси са под строг технологичен контрол, за да се гарантира висока точност по отношение затягането на болтовете. Оформянето е най-важната процедура при създаване на задвижващо колело, каза Лу Йенлон, главен експерт по техниките за производство от CRRC Qishuyan Locomotive & Rolling Stock Technology Research Institute. Повърхностната точност на зъбните предавки е необходима, за да достигне микронен порядък, по-малък от една пета от човешки косъм. В противен случай ще бъде засегната връзката между зъбците и ще пострада продължителността на износването им, добави Лу.

Първите влакове "Фусин", което в буквален превод означава "подмладяване", бяха пуснати в експлоатация през юни 2017 г. Това е флагмански продукт, създаден от Китай, защото целият използван софтуер е разработен самостоятелно от китайски инженери. Някои технологии, залегнали в тези влакове, задават посоката и в световен мащаб. Сред 254-те стандарта на основните технологии, използвани във "Фусин", до 84% са развити в Китай и сега се следват от други страни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай