Турция закрива 130 медии

Турция закрива 130 медии | StandartNews.com

Турция не се е успокоила след опита за военен преврат. Властите обявиха, че затварят 130 медии -  новинарски агенции, вестници, списания и издателски къщи. На медиите са изпратени официални писма, че трябва да прекратят дейността си.

Мотивите за затварянето им не са ясни. Това обаче не са първите закрити медии - веднага след неуспешния преврат същата съдба споделиха медии, обвинени във връзки с  Фетуллах Гюлен, когото управляващите сочат за организатор на пуча.

Броени часове преди спирането на 130-те медийни организации, още 47 журналисти бяха арестувани. Преди броени дни стана ясно, че белезници е имало за 42 представители на медиите в Турция. 

След преврата от пост бяха отстранени хиляди военни, учители, съдии и прокурори. Стотици от тях са в ареста, съобщават местни медии. Турското правителство търпи остри критики за това, че се саморазправя незаконно с онези, които не го подкрепят. 

Последните събития в Турция станаха повод президентът Ердоган да заговори и за връщане на смъртното наказание. ЕС веднага обяви, че южната ни съседка няма да намери място в Общността, ако прибегне към подобно действие. Според турската власт обаче подобна крайна мярка е желана от народа. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай