Трусът преместил Катманду с 3 метра (ОБЗОР)

Трусът преместил Катманду с 3 метра (ОБЗОР) | StandartNews.com

Опустошителното земетресение с магнитуд 7,8, което разлюля Непал и уби хиляди, е преместило столицата Катманду с три метра на юг. Това е мнението на експерта от Кеймбридж Джеймс Джаксън, а с него се съгласява и Санди Стейси от Университета в Аделаида. Според експертите обаче трусът, който по последни данни е отнел живота на 5050 души, не се е отразил на височината на най-високия връх на Земята Еверест.

"Земетресението е станало на Хималайския разлом - плочата, която разделя придвижващата се на север Индоавстралийска литосферна плоча към Евразия", заяви Санди Стейси. "Разломът е наклонен 10 градуса на север-североизток. Относителното движение през разломната зона е било до три метра точно на север от Катманду", добави тя. Въпреки че Катманду се е преместил, не е много вероятно Еверест да е променил височината си с повече от няколко милиметра, тъй като планината не е точно над зоната на придвижване на плочите.

Междувременно броят на жертвите от опустошителното земетресение продължава да расте и вече е 5050. Около 8 милиона души са засегнатите от труса, като 11 000 са ранени, каза пред журналисти Фархан Хак, говорител на генералния секретар на ООН, съобщи АП. Двеста и петдесет души се смятат за изчезнали след свлачище и лавина в село, недалеч от епицентъра на земетресението. Сред тях може да има и чужди туристи. Жена пък бе извадена жива, след като прекарала 33 часа под развалините на рухнала сграда.

Повече от 1,4 милиона непалци имат нужда от хранителна помощ. Непал и околните райони продължават да изпитват вторични трусове, които от събота насам са близо 67. И в нощта срещу вторник са продължили вторичните трусовете в Непал, като най-силният е достигнал магнитуд от 5,2. Хората прекараха трета нощ под открито небе, тъй като се страхуват да се върнат в домовете си. Има недостиг на вода, храна и електричество и има опасения от избухване на епидемии. Правителството на Непал обяви вчера тридневен траур за жертвите. Правителството заяви, че заради ограничените средства, с които разполага, ще му е трудно да стигне бързо до всички пострадали и да се справи с последиците от труса. "Не сме подготвени за бедствие от този мащаб", каза премиерът Бам Дев Гаутам. Всички алпинисти, които бяха блокирани в лагери близо до Еверест, са били превозени с хеликоптер към безопасни места. Международното летище в Катманду обаче е претоварено до такава степен, че няколко чуждестранни спасителни екипа се върнаха у дома или кацнаха на летища в съседни държави, като това в Банкок. Белгийски спасителни екипи, изпратени към Непал часове след опустошителното земетресение, три дни не успяха да стигнат Катманду.

Спасители на БЧК готови да заминат

България също е готова да се включи в помощ на пострадалите от земетресението в Непал. Преди ден БЧК откри благотворителна кампания за набиране на финансови средства. Вчера пък стана ясно, че екипи от планински спасители на БЧК са в пълна готовност да заминат за пострадалата от земетресението държава. Те ще работят заедно с добре обучени кучета, които могат да издирват затрупани хора.

ЮНЕСКО праща екипи за оценка

Екип от експерти ще прецени дали части от обекта на световното културно наследство в Катманду, който бе почти разрушен от земетресението, може да бъдат поправени или дори възстановени, предаде АП. Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова заяви, че гледката на разрушението е сърцераздирателна. По думите й първоначалната оценка от офиса на организацията в Катманду е "огромно бедствие". Три от седемте места за поклонение, част от обширния обект на световното културно наследство в Катманду и околностите му, са понесли тежки щети. Сред тях е най-важният - площад Дурбар, където се намират пагоди и храмове, датиращи от 15 до 18 в. Ще изпратим възможно най-скоро мисия от експерти, които да направят оценка и да видят какво може да се направи, за да се възстановят поврежданията, или може би, в някои случаи, ще се опитаме да ги реставрираме, заяви Бокова.

Разгневени непалци сами търсят оцелели

Стотици непалци, разгневени от бавната реакция на правителството, започнаха сами да търсят близките си сред отломките на разрушените си домове, съобщи Ройтерс. Хората се оплакват, че им привършват провизиите и газта. Магазините почти не работят, но дори и да отворят, всичко свършва за минути, каза местен жител. Хората обвиняват правителството, че не прави достатъчно да им осигури продукти от първа необходимост. "На улицата сме без храна и вода и за три дни още не сме видели представител на властите", каза човек, който лагерува със семейството си край автомобилен път. Междувременно по улиците не спират да горят погребални клади, на които местните горят загиналите си близки.

ООН дава 15 млн. на пострадалите

ООН отпуска от фонда си за спешно реагиране при извънредни ситуации 15 млн. долара, за да се помогне на пострадалите в Непал. Тези средства ще дадат възможност международни хуманитарни организации да предоставят на бедстващите подслон, питейна вода, медицински стоки и логистични услуги. Детският фонд на ООН пък стартира кампания за набиране на средства в подкрепа на децата в Непал. Дарения могат да се направят онлайн на уебсайта на УНИЦЕФ България, както и по банков път, за което е открита дарителска сметка. Средства се набират и чрез SMS с текст "NEPAL" на кратък номер 1021. Стойността на дарението е 2 лв.

50 затрупани под сграда в Саудитска Арабия

Над 50 работници бяха затрупани под отломките на рухнала сграда в Саудитска Арабия, предаде АФП. Трагедията се разиграла в централната провинция Касим, когато новостроящата се сграда на конгресен център се срутила. Четирима души са били извадени живи изпод руините. Срутената сграда е трябвало да бъде част от университета на Касим. Говорител на учебното заведение поясни, че в инцидента има много ранени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай