Тони Абът: Сигурността е по-важна от някои свободи

Тони Абът: Сигурността е по-важна от някои свободи | StandartNews.com

Канбера. Определени свободи може да бъдат ограничавани в името на сигурността, обяви австралийският премиер Тони Абът. Той добави, че правителството му ще използва широки мерки при борбата срещу заплахата от военизирани ислямисти.

Преди дни в страната беше проеведена мащабна антитерористична операция с участието на над 800 полицаи, при които в няколко града бяха арестувани хора по подозрение във връзки с действащата на територията на Ирак и Сирия групировка „Ислямска държава".

Предвижда се и въвеждането на законови възмоожности за забрана за пътуване в конфликтни райони. Според властите в Канбера в Близкия изток има около 60 австралийци, които се бият на страната на ислямистите.

"Еднозначното ми послание към всички австралийци, които се бият на страната на терористичните групировки е, че ще бъдете арестувани, съдени и вкарани в затвора заа много дълго време. Както и че законите ни ще бъдат променени, така че задържането на потенциални терористи по улците ни да стане по-лесно", обяви Абът.

Новите предложения ще бъдат представени в парламента тази седмица. Сред тях се предвижда възможността телекомуникационните компании да предоставят данни на полицията и структурите за сигурност.

"За съжаление понякога деликатният баланс между свободи и сигурност трябва да бъде променян. За някои хора може да има аповече ограаничения, за да може да се осигури по-добра защита за други", каза още австралийският премиер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай