Тайланд потъна в скръб за своя крал

Тайланд потъна в скръб за своя крал | StandartNews.com

Хиляди по улиците с портрета на Пумипон Адулядет, траурът ще е една година

Хиляди тайландци изпълниха улиците на Банкок, за да видят кортежа, пренасящ тленните останки на крал Пумипон Адулядет, починал след 70 години на трона, предаде Би Би Си. Неговите поданици изпратиха ковчега, преминал през целия град до кралския дворец, държейки портрети на краля в ръце и потънали в скръб. Траурът ще продължи една година.

Правителството обяви днешния ден за неработен, а знамената ще бъдат спуснати наполовина в следващите 30 дни. Хората бяха призовани да носят черно, да ибягват развлекателните дейности. Много кинопрожекции, концерти и спортни изяви бяха отложени или отменени. Вестниците излязоха само с черно-бели страници. Всички телевизии в Тайланд и чуждестранни медии като Ейч Би О, Си Ен Ен и Би Би Си излъчваха документални филми за покойния монарх. От днес всяка телевизия може сама да определи програмата си, но се очаква развлекателните предавания и някои реклами да бъдат спрени. На телевизионните водещи също така няма да бъде позволено да носят ярки цветове. Вчера престолонаследникът Маха Ваджиралонгкорн изпълни будистката церемония по измиване на тялото на баща си - първи етап от продължителна серия ритуали, които членовете на кралското семейство ще изпълняват в продължение на месеци. Последният от тях ще бъде кремация на тялото. Последните 10 години от царуването на Пумипон бяха белязани от голяма политическа нестабилност, включително сблъсъци между ултрароялистките елити (известни като "жълтите", цвета на кралската власт) и поддръжниците на бившия премиер Таксин Шинаватра (чийто символ е червеният цвят).

През май 2014 г. бе извършен държавен преврат в името на "запазването на монархията" от армията, която искаше да "заключи" политическата сцена в момент, когато кралят бе на преклонна възраст, а престолонаследникът е недолюбван от много тайландци. Шестдесет и четири годишният принц прекара по-голямата част от живота си в Германия, а личността му предизвиква полемика както сред дворцовите съветници, така и сред генералите на власт, подчертават анализатори. Въпреки това при 70-годишното си управление Пумипон Адулядет, доайен сред действащите монарси, придоби статут на "баща на нацията" в резултат на налаган от десетилетия култ към личността му, защитена от особено репресивен закон за обида на владетеля. Портретите му в златна рамка красяха пътища и улици в страната, показвайки го в различни възрасти - като млад страстен любител на фотографията с фотоапарат на врата или на посещение при селски жители в разцвета на силите си. Снимката му неизменно присъстваше в магазините, в домовете на хората, в училищата. Десетки години тайландските деца изучаваха като специален предмет историята на кралското семейство с респект и благоговение. Критикувана преди години, най-вече от университетски преподаватели, строгостта на закона за обида на владетеля (подлежаща на наказание до 15 години затвор) доведе до силна автоцензура, особено в медиите. Случващото се зад стените на двореца беше недостъпно. Това табу около краля особено се засили след опита за преврат , който за пореден път беше оглавен от военни - роялисти, изтъкващи като причина защитата на монархията.

Кралят разглеждаше армията "като партньор за развитието на страната", обяснява Пол Хандли, автор на забранената биография "Кралят никога не се усмихва", днес журналист на АФП. На 25 август 2014 г. кралят утвърди за премиер водача на преврата от май с.г. генерал Прают Чан-оча - символичен ключов етап в узаконяване на властта на военните. От десетилетия във всички кина в страната зрителите ставаха (под страх от съд), когато прозвучаваше кралския химн, придружен от видеозапис на благодеянията, извършени под ръководството на краля, запален по селскостопанските проекти и особено изкуствените езера.

Пумипон беше представян като баща на нацията и дори полубог в общество, дълбоко разделено между традиционния раялистки елит и народните маси, съблазнени от социалната политика, развивана от политика милиардер Таксин Шинаватра. Той беше свален с държавен преврат през 2006 г., което не попречи на неговите политически формации да спечелят всички национални избори оттогава - за голямо нещастие на краля, отчаян от Шинаватра още от първата му победа на парламентарните избори през 2001 г. според анализаторите. През 2006 г. кралят осъди като "недемократични" изборите, организирани набързо от влиятелния бизнесмен. Тънък политически стратег, въпреки че не разполагаше с конституционни правомощия (след премахването на абсолютната монархия през 1932 г.), Пумипон успя да утвърди отново монархията и да се наложи като незаменима настойническа фигура. Този имидж се дължи отчасти на намесата му при народния бунт от май 1992 г., когато пред телевизионните камери той призова водачите на двата лагера, застанали на колене в краката му в знак на покорство и преданост към владетеля, да сключат мир. В последните години Пумипон беше все по-слаб и се появяваше публично много рядко, за да призове за национално единство.

Сред забраните теми беше колосалното му богатство. През 2011 г. "Форбс" го нареди сред най-богатите монарси в света. Друга тема табу беше загадъчната смърт на по-големия му брат Ананда Махидол, намерен застрелян в стаята си в двореца през 1946 г. Пумипол наследява трона като крал Рама Девети - деветия монарх от династия Чакри - пет години преди британската кралица Елизабет II, поради което бе най-дълго управлявалия действащ монарх. Пумипон е роден на 5 декември 1927 г. в САЩ. Между 1946 и 1950 г. младежът, който внезапно се оказал изтласкан на политическа авансцена, трябвало да приключи следването си в Швейцария - страна, в която прекарал голяма част от младостта си. Оттогава той неуморно гради имидж на мъдрец, закрилник на нацията и посветен на мисията да подобри живота на народа си държавник, налагайки се като обединител на страната, при чието управление са извършени 19 преврата или опита за преврат. Като признак за авторитета му през юни 2006 г. той отбеляза 60-годишнината си на трона в присъствието на един милион души и десетки кралски особи.

Принцът наследник се е женил три пъти

Вероятният наследник на починалия тайландски крал Пумипон Адулядет, 64-годишният престолонаследник принц Ваджиралонгкорн, е офицер от кариерата в тайландските въоръжени сили. Кралят определя официално своя първороден и единствен син за свой престолонаследник през 1972 г., за да внесе яснота в линията за унаследяване на престола, предаде ДПА. В продължение на много години кронпринцът не е активно ангажиран с кралските дела, но в последно време започна да играе по-видима роля, участвайки в няколко знакови прояви, свързани с кралското семейство.

През 2015 г. Ваджиралонгкорн поведе масов велопоход под наслов "Карай колело за мама" в чест на 83-ия рожден ден на кралица Сирикит. Вестник "Банкок пост" съобщи, че в проявата са се включили около 40 хиляди велосипедисти. Поради големия успех на събитието принцът организира нов велопоход под надслов "Карай колело за татко" същата година и отново влезе във вестникарските заглавия. Ваджиралонгкорн прекарваше доста време през последните години в Мюнхен, където живееше, като беше превърнал частната си вила там в свой втори дом. Главната му резиденция обаче си остава в Банкок. През 2011 г. германските власти конфискуваха частния му самолет "Боинг-737", както се твърди, заради дълг на тайландското правителство към германска компания. Тайландските власти бързо се намесиха и проблемът беше решен. Поради строгите тайландски закони за обида на кралска особа, предвиждащи между три и 15 години затвор, личният живот на Ваджиралонгкорн не се обсъжда публично в Тайланд. Той е бил женен три пъти и има пет синове и две дъщери. Всичките му синове живеят в чужбина. Принцеса Баджракитиябха, първородната внучка на крал Пумипон, беше назначена за посланик на добра воля на ООН за жените през 2008 г., а след това беше тайландски посланик в Австрия от 2012 до 2014 г. Принцеса Сириванавари е моден дизайнер.

Ваджиралонгкорн е роден на 28 юли 1952 г. Принцът има една по-голяма сестра и две по-малки. Той напуска Тайланд на 13-годишна възраст, за да учи във Великобритания, а по-късно и в Австралия. Завършва австралийската военна академия "Дънтрун" през 1975 г. и получава капитански чин в Тайландската кралска армия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай