Светът скърби с #PrayForTurkey

Светът скърби с #PrayForTurkey | StandartNews.com

Поредният кървав терористичен акт в Турция потресе света. Трите самоубийствени взрива на летище "Ататюрк" отнеха над 30 живота късно снощи, а около 150 са ранени. 

Международните реакции не закъсняха - социалните мрежи веднага изстреляха на първо място в трендинг хаштаговете #PrayForTurkey и #IstanbulAttacks. Потресени интернет потребители създадоха десетки колажи, с които да споделят скръбта на турския народ. 

Политическите и държавни реакции също бяха мигновени. "Скърбим за жертвите, стоим зад Турция", обяви  външният министър на Германия.

Премиерът на Белгия Шарл Мишел сподели мъката си от случилото се в Twitter: "Мислите ни са с жертвите на атаката на истанбулското летище. Осъждаме тези отвращаващи актове на насилие".

Американските власти също определиха терористичното нападение като "грозен и зловещ акт на насилие" и изразиха подкрепа за Турция в този тежък момент. 

Най-високата кула в Калгари, Канада грейна в червено тази нощ в памет на жертвите в Турция.

"Изказвам моите дълбоки съболезнования към семействата на жертвите на летище "Ататюрк" в Истанбул. Дипломатическите и консулските служби имат указания да помагат на всички български граждани, консулът ни е на летището. Софийското летище приема пренасочените полети", обяви още снощи във Facebook министър-председателят  на България Бойко Борисов.

Българският парламент днес започна работа с минута мълчание в памет на жертвите на "Ататюрк". В декларация, прочетена от зам.-председателя Димитър Главчев, Народното събрание осъди жестокия терористичен атентат. „Няма оправдание за подобно чудовищно насилие спрямо невинни хора. В този тежък момент, разтърсил не само турската страна, но и целия свят, нека изразим нашата най-искрена и човешка солидарност. Всички в България дълбоко скърбим за невинните жертви от тази голяма трагедия. Сигурни сме, че това ще удвои енергията на институциите, на гражданското общество и демократичната общественост за още по-безкомпромисна борба с тероризма", се посочва в декларацията.

Родният външен министър Даниел Митов също изказа съболезнования на близките на загиналите. "Изразявам своите най искрени съболезнования на близките на жертвите на атентата на летището в Истанбул. С тъга и възмущение следя събитията в съседна Република Турция. Мислите ни са с турския народ", написа той в личния си профил в социалните мрежи. 

В Twitter МВнР обяви, че официално осъжда бруталната атака в Истанбул. "Bulgaria stands by #Turkey", обяви външно на света. 

"Сърцата ни са със семействата и близките на загиналите. Ще преминем през това заедно", сподели в официалния си Twitter акаунт Пакистан. 

Четете повече за жестокото нападение на турското летище ТУК и ТУК!



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай