Спряха търсенето на оцелели в Непал (ОБЗОР)

Фризьор подстригва клиент близо до храма Кантипур в Катманду

Спряха търсенето на оцелели в Непал (ОБЗОР) | StandartNews.com

Ново земетресение разтърси страната, този път няма жертви

Точно седмица след опустошителното земетресение от 7,9 по скалата на Рихтер правителството на Непал прекрати официално издирването на оцелели.

"Направихме всичко по силите си, за да открием и окажем помощ на пострадалите, но вече не вярвам, че има някаква надежда да се намерят оцелели под развалините", заяви говорителят на министерството на вътрешните работи Лаксми Прасад Дхакал, цитиран от Франс Прес. Той уточни, че загиналите от катастрофалния трус засега са 6621, а ранените - 14 033. Още над 100 души са убити в Индия и Китай. Земетресението бе най-силното в Непал от 80 години. То изцяло унищожи над 138 000 сгради, включително исторически, и нанесе поражения на още 120 000.

В петък властите продължиха опитите да установят местонахождението на 1000 граждани на ЕС, повечето любители на дългите планински преходи, които по време на трагедията се намирали в района на Еверест и Лангтанг, труднодостъпна зона близо до епицентъра на труса.

Днес сутринта в Непал бе регистриран нов трус с магнитуд 5 по скалата на Рихтер, съобщиха световните агенции. Според данните на службата по геология на САЩ епицентърът е бил на 93 км от столицата Катманду и на дълбочина 10 км. Няма данни за нови жертви и разрушения.

Наши алпинисти: Първо чухме писъци

Част от българите, които бяха в Непал по време на разрушителното земетресение, се завърнаха в България. Деветимата се прибраха с полет през Истанбул. Във вторник от Министерството на външните работи съобщиха, че са организирали полет на испанските авиолинии за евакуацията на алпинистите, но всички са предпочели да пътуват с предварително планираните си полети. Двама от групата от 12 човека са пристигнали с по-ранен полет, а един останал в Катманду, за да помага при спасителните операции. Трусът ги застигнал в планината, на връщане от базовия лагер под Еверест. Всички от групата са невредими.

"Последната седмица не я пожелавам на никой - за 5 минути, ако беше ударило, сега нямаше да ви разправям нищо, но имахме късмет. Не това беше най-страшното - най-страшното, като легнеш вечерта, очите ти казват заспивай, защото си умрял от изтощение, а мозъкът ти вика - не знаеш кога трябва да изскочиш. Спим облечени, обути, до тебе раница, всичко, ако се разтресе, скачаш и бягаш", разказа водачът на групата Евгений Динчев пред Би Ти Ви. "Бяхме на пътеката, влизахме в едно село. Първото, което чухме, бяха писъци, след това тътен, бучене и накрая се разлюля земята. Така се разлюля, че едва стоиш прав. След малко започнаха да падат камъни и се покрихме по скали, за да премине първоначалният шок", добави Динчев.

Бебе и сватба сред руините

Близо седмица след катастрофалния трус в Непал имаше кратък, но щастлив миг. В една полева болници, създадени с чуждестранна помощ за пострадалите, млада непалска двойка се сдоби с дъщеричка. Бебето и майката се чувстват добре и още не са дали име на детето си, съобщи АП.

19-годишната Лата Чанд била в напреднала бременност, когато трусът разлюля земята на 25 април. Тя и съпругът й побягнали панически от дома си. Къщата не пострадала, но болницата, в която Лата трябвало да ражда, била затворена заради тежките щети след земетресението. Мъжът й - Хариендер Чанд, каза, че двамата били ужасени от мисълта, че тя може да пометне, както се случило с повечето бременни след преживения ужас. "Нещата се развиха благоприятно за нас и сега сме щастливи", добави той.

Друга хубава вест тези дни бе сватбата на французойка и непалец в Катманду, решили да покажат, че животът продължава въпреки катаклизма. Южени Пруво и Дипеш Мунаками трябвало да сключат брак в столицата по-миналата седмица, но трусът ги принудил да отложат събитието. Те сторили това в петък, 6 дни след бедствието, макар и с по-малко гости на празненството от първоначално предвиденото.

НАСА помага с данни от спътниците

Събрани от НАСА спътникови данни помагат за хуманитарните операции в Непал след опустошителното земетресение. От съобщението на сайта на американската космическа агенция става ясно, че тя изтегля оптични и радарни данни от спътници и използва информацията, за да помогне на непалските власти да извършат оценка на щетите и да създадат карти, чрез които да определят деформацията на земната повърхност, както и други рискове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай