Снимката от Непал се оказа от Виетнам

Снимката от Непал се оказа от Виетнам | StandartNews.com

Най-споделяната снимка от последната седмица се оказа не само от преди 10 години, а снимана във Виетнам, а не в Непал. Отзвукът, който предизвика земетресението в Непал продължи с разтърсващите снимки на пораженията,. На фона на тези събития се появи снимката на две деца, за които беше съобщено, че са сред останалите без дом след земетресението.

Малкото момиченце, което е прегърнало братчето си и търси защита от него,а същото време и самото момченце е изплашено е снимката, която хиляди споделиха и коментираха. Снимката предизвика съчувствие и докосна хората, по начин, по който могат да направят само децата.

Заглавието, което беше дадено на фотото беше: "4-ри годишно момче пази малката си сестричка". Имаше хиляди желаещи да помогнат на точно тези две деца. И тогава неочаквано за всички стана ясно, че снимката е направена преди почти 10 години и то не в Непал, а във Виетнам.

Виетнамският фотограф На Сон Хгуен, който е автор на придобилата известност снимка се е свързал с BBC и е разказал за недоразумението. По думите му снимката е направена през октомври 2007 година в отдалечено виетнамски селце в провинцията Ха Джианг.

"Преминавах през селцето, когато видях двете деца. Те стояха пред къщата си, а родители им бяха на нивата. Малкото момиченце, накъде към две годишно се разплака, когато ме видя, защото се уплаши от непознат човек. В този момент, за да я успокои брат й я прегърна. Използвах момента, който беше трогателен и снимах." - разказал фотографът.

На Сон публикувал снимката в личния си блог и след три години с изненада установил, че фотосът е тиражиран със заглавието, че двете деца са изоставени сираци. За този случай На Сон си спомня, че хората веднага измислили цяла история, за това как майката на двете деца е починала, а баща им ги изоставил. Последвало още едно използване на снимката, като този път било обяснено, че двете деца са от Сирия.

Фотографът На Сон Хгуен споделя, че е опитвал за защити авторските си права, но до този момент с не особено голям успех.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай