Шерпите под Еверест обявиха край на сезона

Шерпите под Еверест обявиха край на сезона | StandartNews.com

Катманду. След смъртта на 16 техни колеги, загубили живота си от лавина на ледопада Кхумбо в първия ден от активния сезон за изкачване на Еверест, шерпите обявиха, че са гласували да приключат преждевременно сезона. Според АФП някои от водачите на шерпите вече са напуснали планината в памет на загиналите им колеги, докато други тепърва опаковат багажа си и ще ги последват.

Преди дни шерпите заплашиха правителството в Непал, че ще прекратят сезона ако не им платят по-високи компенсации за рискованата им работа. Въпреки това сегашното им окончателно решение за край на сезона е преди всичко заради загиналите им колеги. "Как ние изобщо можем да стъпваме там сега", заяви шерпа Пасанг пред АФП. "16 души починаха в първия ни ден от катеренето". Всеки сезон шерпите първи качват склоновете към Еверест, за да подготвят пътя на комерсиалните експедиции.

Решението на шерпите под Еверест е безпрецедентно в историята на алпинизма, според авторитетния български журналист и специалист по алпинизъм Петър Атанасов.

Ежегодният сезон за атакуване на Еверест е жизнено важен за доброто икономическо състояние на етническото общество на шерпите, така че подобно решение да прекратят целия сезон не е нещо, което шерпите биха решили с лека ръка. Правителството на Непал печели годишно солидни суми от издаването на разрешителни за изкачването на върховете на територията на планинската държава. Много малко обаче са експедициите, които могат да си позволят лукса да не използват шерпи.

Пред сайта www.climbingguidebg.com полският алпинист Богуслав Магрел от експедиция на полския алпийски клуб, която има намерение да изкачи Лхотце, разказва: "След драмата в ледопада Кхумбо продължаваме да не знаем какво следва по-нататък". Във вторник например се е състояла поредната среща, която е била предхождана от почти двучасова литургия в памет на загиналите. След това шерпите са прочели отворено писмо до правителството на Непал и са обявили края на сезона". Според Магрел годишно непалското правителство печели само от базовия лагер на Еверест (8848 м), Лхотце (8516 м) и Нупце (7861 м) около 4 млн. долара. Шерпите настояват с част от тези пари да се създаде осигурително пенсионен фонд. Исканията им се подкрепят от клиенти на комерсиални експедиции. В случая с прекратения сезон комерсиалните експедиции губят напълно сумите платени за експедициите досега.

"Тази година само таксата за използване на парапетите в ледопада Кхумбо е 600 долара на човек. Възнаграждението на един височинен носач е минимум 3000 долара плюс премия за прекрачването на 8000 м", разказва полякът. Той е категоричен, че никой не очаква да му върнат вложените в експедицията вече пари, но честността изисква връщане на изразходваните средства.

Според него непалското правителство не може да гарантира безопастност на катерачите, които решат да останат и да атакуват върховете без помощта на шерпи.

"Аз лично с удоволствие ще се прибера у дома, защото атмосферата в базовия лагер става непоносима, а някои шерпи съвсем открито демонстрират враждебност спрямо "западняците", казва Маргел.

Фото: alanarnette.com

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай