Шерпите на Еверест стачкуват след трагедията

Шерпите на Еверест стачкуват след трагедията | StandartNews.com

Катманду. Шерпи в базовия лагер на връх Еверест обмислят да прекратят работа след трагичния инцидент в петък, когато ледена лавина уби най-малко 13 техни колеги. Това е най-смъртоносният инцидент в историята от първото покоряване на най-високия връх.

Шерпите са местни жители с невероятни умения за справяне с тежките условия и надморската височина. Те носят екипировка и подготвят маршрута за западните алпинисти, тръгнали да покоряват Еверест. Всеки водач изкарва между 3000 и 5000 долара за сезона от два или три месеца, през които изкачването е възможно. Срещу това шерпите подлагат живота си на огромен риск.

Непалското правителство предложи по 40 000 рупии обезщетение на семействата на загиналите в инцидента. Сумата се равнява на около 408 щатски долара. Нищожното подаяние разгневи шерпите и част от тях планират да прекратят работа. Това поставя под въпрос провеждането на 334 експедиции, планирани за този сезон. 

Шерпа Анг Черинг, който е председател на Непалската планинарска асоциация, твърди пред Ню Йорк Таймс, че такава стачка е безпрецедентна. Той и организацията му оказват натиск на правителството да увеличи обезщетението за семействата на загиналите на $1041. По думите му шерпите не са единодушни по въпроса дали да стачкуват и все още не са взели окончателно решение. 

За днес се планира шествие, в което групи шерпи ще носят телата на загиналите си колеги из улиците на столицата Катманду. Очаква се това да повиши напрежението и да привлече вниманието към опасностите на тяхната работа. 

Всяка година все повече желаещи да покорят върха се стичат към планината. Планинарите се организират в групи, които все по-често наемат и западни водачи, които да им помогнат в изпитанието. Подготовката за изкачването на Еверест продължава месеци и години и струва хиляди долари. Поради това експертите смятат, че алпинистите няма да се откажат дори ако шерпите обявят стачка. Сред 1000-та катерачи в базовия лагер се намира и екип на Doscovery Channel, който трябваше да заснеме първия в историята скок с "крилат костюм" от върха на света. Техните водачи загинаха в лавината и авторите на предаването обявиха, че отменят събитието. Други алпинисти, изгубили шерпите си в трагичния инцидент, също обявиха пред медиите, че отлагат изкачването си въпреки инвестираните десетки хиляди долари.

Протестиращите шерпи поставиха на правителството ултиматум с 12 искания, които да бъдат изпълнени до седмица, в противен случай те ще прекратят работа. Сред тях са увеличение на застраховките и обезщетенията на планинските водачи, както и повече възможности за подкрепа от хеликоптери при издирване и при отказ от изкачване. В списъка фигурира и искането правителството да позволи на шерпите да отменят сезона ако желаят, или да се оттеглят от работа с парично обезщетение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай