Сеул спря 80 модела на VW

Сеул спря 80 модела на VW | StandartNews.com

Властите в Южна Корея решиха окончателно да забранят продажбата в страната на 80 модела на германския автомобилен гигант Volkswagen, както и да наложат нова глоба на компанията заради фалшифицирането на тестовете за вредни емисии. Групировката ще бъде санкционирана с 17,8 млрд. корейски вона (към 16 млн. долара). Тази сума е допълнителна, след глобата от 14 млрд. вона, която бе наложена миналата година. Информацията за мерките и за санкцията бе потвърдена от южнокорейското министерство на околната среда, цитирано от BBC.

Ограничението за продажбите важи за 32 модела на Volkswagen, включително Golf и Jetta. Общо броят на спрените модели е 80, като мерките засягат и търговията на Audi и Bentley. Това решение на властите в азиатската страна дойде след проведено обширно разследване, направено в офисите на групировката там.

Преди близо година от автомобилния производител потвърдиха, че са мамили с данните си за вредните емисии при някои от моделите си с дизелов двигател. Скандалът обхвана всички пазари на германската корпорация, като най-бързо действия срещу нея предприеха в САЩ. Общо засегнатите от "Дизелгейт" возила са 11 милиона.

В същото време властите на германската провинция Бавария обявиха, че ще съди Volkswagen за обезщетения заради последиците от скандала с вредните емисии, съобщи ДПА. Става дума за спада в цената на акциите на компанията, който навредил на баварския пенсионен фонд, пояснява финансовият министър на провинцията Маркус Зьодер. "Бавария трябва да съди Volkswagen", заяви Зьодер. "Пенсионният фонд ще подаде иск за обезщетение през септември пред съда в Брауншвайг", добавя Зьодер. "Ние също така сме правно задължени да се грижим за служителите ни. Става дума за правен спор, който според нас има основание".

Предисторията на решение за съдебното дело е сериозна загуба на стойност от акциите на VW, след като през септември миналата година дизеловият скандал стана публично достояние. От тогава привилегированите акции на VW загубиха над 40% от стойността си. Във формата на милиарден пенсионен фонд за държавни служители Бавария държеше към септември 2015 г. около 58 000 привилегировани акции. "Заради нарушението на задължението за оповестяване на информация от страна на VW баварският пенсионен фонд пострада сериозно от срива в цените. Ние искаме да си получим обратно парите от VW. По-конкретно става дума за не повече от 700 000 евро", се казва в изявлението на фонда.

Suzuki обнови SX4 S-Cross

Японската компания Suzuki подложи на промяна популярния си модел SX4 S-Cross. Основните новости са в предната част, където впечатляват голямата хромирана радиаторна решетка с вертикални ребра, новите фарове и различната броня. Отзад различна е графиката на стоповете.
След фейслифта всъдеходът запазва дължината си от 4,30 м, но ширината е увеличена с два сантиметра до 1,78 м. Със сантиметър е повишен клиренсът, който вече е 18 см. Междуосието остава 2,60 м.
Обновеният модел ще използва и нови мотори. Най-интересният сред тях е еднолинтровият бензинов с турбо с мощност 112 к.с. и 170 Нм максимален въртящ момент, който дебютира в модела Baleno. Търсещите малко повече мощност, могат да я открият в 1q4-литровия бензин със 140 к.с. и 220 Нм максимален въртящ момент, познат от Vitara S. Дизелът е 1q6-литров (120 к.с. и 320 Нм). Освен с предно предаване, кросоувърът ще продължи да се предлага и със системата за задвижване на четирите колела Allgrip.

В салона на обновения SX4 S-Cross прави впечатление мултимедийна система със 7-инчов, реагиращ на допир дисплей. Промени има и в материалите в интериора. Кросоувърът както и досега предлага минимум 430 литра багажен обем, като след сгъването на облегалките на задните седалки той скача до 1269 л.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай