С 20 нови мерки Пекин привлича таланти от чужбина за китайската "Силиконова долина"

С 20 нови мерки Пекин привлича таланти от чужбина за китайската "Силиконова долина" | StandartNews.com

В наскоро публикуван политически доклад пекинското правителство обяви 20 нови мерки, за да привлече таланти от чужбина в своя високотехнологичен център Джунгуанцун, известен като "Силиконовата долина" на Китай.

Мерките, насочени към предоставяне на по-добри услуги на тези таланти, включват по-улеснено излизане и влизане в столицата, премахване на контрола върху набирането и използването на международни таланти, изграждане на бизнес среда и подобряване на социалноосигурителните услуги. В допълнение към облекчените изисквания за разрешения за постоянно пребиваване, мерките направиха пробив в много други области. Според новата политика талантите от чужбина ще могат да правят научни изследвания на национално ниво, а тези с постоянно пребиваване ще имат право да създадат изследователски институти като юридическо лице. Новият пакет мерки цели да привлече и задържи повече таланти, да създаде благоприятна среда за тях и да им помогне да се адаптират по-добре към китайското общество, каза Джай Лисин, директор на Научния парк в Джунгуанцун.

Освен Пекин, много други градове като Ханджоу и Шъдзяджуан също приеха нови политики и мерки за привличане на чуждестранни таланти. Благодарение на редица подобни политики, сред които стартиралата през 2018 г. програма "Хиляди таланти", както и издаването на нови "зелени карти", Китай създаде взаимосвързана система за привличане на таланти, обхващаща всички нива и достигаща всички канали. Досега човешките ресурси са допринесли с 35% за икономическия растеж на Китай, като приносът на таланти достига 32,5%. През последните 5 г. 3,35 млн. чужденци са работили в Китай, защото страната е по-привлекателна за изключителни таланти.

Китай е силен магнит за глобалните таланти и ще променя все повече световните тенденции в привличането на такива, отбелязва докладът за мобилност на таланти от 2018 г., издаден съвместно от Forbes и Wailian Overseas Consulting Group, инвестиционна и имиграционна компания в Шанхай. Тъй като все повече китайци се завръщат от чужбина, най-големите мегаполиси като Пекин, Шанхай, Гуанджоу и Шънджън, както и наскоро станалите такива Ухан и Чунцин, се превръщат в предпочитано място за глобалните таланти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай