Руската армия остава в Сирия още 49 години

Руската армия остава в Сирия още 49 години | StandartNews.com

Руският президентът Владимир Путин внесе за разглеждане в Държавната дума споразумение със Сирия за разширяване територията на руската военоморска база в Тартус за 49 г. напред, съобщиха ТАСС и РБК.

Само преди 3 дни Путин обяви, че голяма част от руските военни се изтеглят от Сирия и даде ход на процеса заради обявената от него победа над "Ислямска държава". Той обаче предупреди, че руските сили запазват присъствие в "Тартус" и в управляваната от Русия военна база "Хмеймим".

Споразумението е постигнато на 18 януари в Дамаск. Сред ключовите моменти в него е разрешението Русия да разполага в базата до 11 военни кораба едновременно. Също така законопроектът предполага решаването на въпроса с влизане на руски кораби в сирийски териториални води и сирийски пристанища. Сирия от своя страна "изразява съгласие" с това и поддържа възможността за "развитие и модернизация на инфраструктурата за извършване на ремонт, попълване на запаси и отдиха на членове на екипажа". При навлизане във вътрешните морски води и териториалното море на Сирия части на ВМФ ще трябва да уведомяват сирийските власти не по-малко от 12 часа по-рано, а при "оперативна необходимост" - най-малко 6 часа по-рано.

Споразумението ще остане в сила 49 г. и автоматично ще се продължава за следващи 25-годишни периоди, освен ако някоя от страните уведоми другата писмено по дипломатически канали най-късно една година предварително, че има намерение да го разтрогне, се казва в документа. Според него на Русия ще се предостави възможността за съвместно ползване на обектите на безвъзмездна основа.

Базата има пълен имунитет от юрисдикцията на Сирия, а имуществото й - имунитет от обиск, реквизиция, арест и изпълнителни действия, се посочва в текста. Дейността й се подсигурява с руски сили и средства, а Москва има право да изпраща в Сирия необходимия личен състав и да го издържа за своя сметка, предвижда още споразумението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай