19:40 ч.

13.12.17

2 мин.

0

7

0

Руската армия остава в Сирия още 49 години

от редактор |

Руската армия остава в Сирия още 49 години

Руският президентът Владимир Путин внесе за разглеждане в Държавната дума споразумение със Сирия за разширяване територията на руската военоморска база в Тартус за 49 г. напред, съобщиха ТАСС и РБК.


Само преди 3 дни Путин обяви, че голяма част от руските военни се изтеглят от Сирия и даде ход на процеса заради обявената от него победа над "Ислямска държава". Той обаче предупреди, че руските сили запазват присъствие в "Тартус" и в управляваната от Русия военна база "Хмеймим".


Споразумението е постигнато на 18 януари в Дамаск. Сред ключовите моменти в него е разрешението Русия да разполага в базата до 11 военни кораба едновременно. Също така законопроектът предполага решаването на въпроса с влизане на руски кораби в сирийски териториални води и сирийски пристанища. Сирия от своя страна "изразява съгласие" с това и поддържа възможността за "развитие и модернизация на инфраструктурата за извършване на ремонт, попълване на запаси и отдиха на членове на екипажа". При навлизане във вътрешните морски води и териториалното море на Сирия части на ВМФ ще трябва да уведомяват сирийските власти не по-малко от 12 часа по-рано, а при "оперативна необходимост" - най-малко 6 часа по-рано.


Споразумението ще остане в сила 49 г. и автоматично ще се продължава за следващи 25-годишни периоди, освен ако някоя от страните уведоми другата писмено по дипломатически канали най-късно една година предварително, че има намерение да го разтрогне, се казва в документа. Според него на Русия ще се предостави възможността за съвместно ползване на обектите на безвъзмездна основа.


Базата има пълен имунитет от юрисдикцията на Сирия, а имуществото й - имунитет от обиск, реквизиция, арест и изпълнителни действия, се посочва в текста. Дейността й се подсигурява с руски сили и средства, а Москва има право да изпраща в Сирия необходимия личен състав и да го издържа за своя сметка, предвижда още споразумението.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 18:34 · 21.12.2017
Русия ще остане в Сирия поне още 50 години.Браво.Много добро решение и повод за радост по-голяма дори и от Коледа и Новогодишните празници.
Потребител · 16:19 · 14.12.2017
А там където са базите на 'демократите'около 1000 на брой,всички са цъфнали и вързали. При тази бройка, явно почти целия свят са супер
Потребител · 07:03 · 14.12.2017
горките Сирийци ще ги върнат 300 години назад
Потребител · 05:49 · 14.12.2017
499 години
Потребител · 23:10 · 13.12.2017
Сирия обра пишкира заради абициознитe амбиции на джуджeто Путка
Потребител · 06:05 · 14.12.2017
@Потребител Глупак можe да комeнтира така.
Потребител · 21:26 · 13.12.2017
Паживьом, увидим !
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент