Протестите в Хонконг - все по-масирани, но мирни

Протестите в Хонконг - все по-масирани, но мирни | StandartNews.com

Хонконг. Протестните действия в Хонконг стават все по-масирани, след като вече от няколко дни стотици хора са по улиците на града с искане за повече политическа независимост на Хонконк от Пекин. Тази нощ до сблъсъци не се стигна.

Демонстрациите преминаха спокойно, а служителите на реда не е имало повод да се намесват. Влас­тите съобщават, че училищата в някои райони ще останат затворени, десетки автобусни линии са анулирани, а някои спирки на метрото в зоните на протести са временно премахнати.

Протестиращите обявиха, че ако до 1 октомври исканията им не бъдат изпълнени, ще предприемат по-радикални действия. Китайски активист предупреди, че Хонконг може да се превърне във втори „Тянанмън", където преди 25 години китайските комунистически власти удавиха в кръв продемократичните протести.

Днес Китай празнува националния си празник. Тържествата на площад „Тянанмън" започнаха на зазоряване. Около 110 000 души присъстваха на церемонията по издигането на националния флаг на историческия площад.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай