Премиерът на Южна Корея подаде оставка заради подозрения в корупция

Премиерът на Южна Корея подаде оставка заради подозрения в корупция | StandartNews.com

Премиерът на Южна Корея И Ван Ко обяви, че подава оставка заради подозрения в корупция. Президентът на страната Пак Гън Хе е на обиколка в Латинска Америка и едва при завръщането й в страната ще стане ясно дали ще приеме оставката.

Зад искането за оставката на премиера стои опозиционната партия "Нов политически алианс за демокрация". До нея се стигна, след като Сун Вон Джон, бивш директор на фалиралата компания БТП, беше намерен обесен в дома си в Сеул на 9 април. В джоба му следователи откриха списък с имена на 8 политици, сред които премиерът и началникът на канцеларията на Пак. Срещу тези имена бяха записани суми и се предполагаше, че това са платени подкупи.

Бизнесменът е заподозрян, че е поддържал черна каса, от която е плащал на политици и чиновници. Той се самоуби малко преди да бъде разпитан от прокуратурата. Преди две години той разказа пред местен вестник, че е дал 30 милиона вона /25 500 евро/ в брой на И Ван Ко, който по онова време се бореше за депутатско място. И Ван Ко отхвърли тези твърдения.

Скандалът се отрази негативно и на доверието в президенстката институция в лицето на Пак Гън Хе.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай