По-нисък Еверест след земетресението в Непал

По-нисък Еверест след земетресението в Непал | StandartNews.com

Еверест вече е по-нисък след смъртоносното земетресение в Непал на 25 април. Това пише в. "Хъфингтън пост", цитирайки група учени.

Височината на Покрива на света е намаляла с 2,54 см. след катаклизма, показват данните на консорциума за геофизически изследвания UNAVCO. Техните учени се основават на данни от европейския спътник "Сантинел-1", който преминал над Джомолунгма на 29 април.

Върхът е загубил едва един-два милиметра. От друга страна пък планинският масив Анапурна в Хималаите е станал по-висок с 20 см, също в следствие на земетресението, смята професор Роджър Билхъм.

Част от земната повърхност в района на Катманду е с размери 55 на 18 мили (около 88,5 на 29 км – над 2500 кв.км) и се издиг с около 91 см от предишното равнище, твърдят от Германския аерокосмически център.

Междувременно стана ясно, че открити още 50 жертви в Непал. Телата са на алпинисти, загинали в лавината, която падна след труса.

Все още не е ясна самоличността на загиналите. Още 200 души са изчезнали в същия район, съобщават властите, които вчера прекратиха търсенето на тела под руините. 

Оцелелите се надяват на помощ от световната общност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай