Плевнелиев в Улан Батор: България е остров на стабилност

Плевнелиев в Улан Батор: България е остров на стабилност | StandartNews.com

Лидерите от ASEM почетоха с минута мълчание жертвите на терора в Ница

България ще продължи да провежда балансирана външна политика и да се утвърждава като „остров на стабилност" и като пример за толерантно съжителство на различни етноси и религии, независимо от многобройните кризи в света. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в Улан Батор пред лидерите, участващи в 11-ата среща Азия—Европа/Asia-Europe Meeting (ASEM). Централно място в дискусиите по време на форума на върха ще заеме темата "20 години ASEM:партньорство за бъдещето чрез свързаност".

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и върховният представител Федерика Могерини ще представляват Европейския съюз на срещата на върха. В Улан Батор са държавните и правителствените ръководители на 50 държави. В началото лидерите почетоха с едноминутно мълчание жертвите на терора в Ница от четвъртък вечерта. Припомняме, че след кървав атентат във френския курортен град загинаха над 80 души, а ранените са стотици.

"Европа и Азия постигнаха немалко заедно. За последните десет години успяхме да удвоим обема на двустранната търговия, но за да задълбочим нашето партньорство, се нуждаем от още по-силни връзки на всички равнища между двата континента – правителства, бизнес, както и между хората", подчерта Росен Плевнелиев пред форума, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Българският държавен глава отбеляза, че истински успех в междурегионалното сътрудничество може да бъде постигнат само ако Европа и Азия успеят да се обединят около обща дългосрочна визия за бъдещето.

"Преди двадесет години заедно подкрепихме идеята да „сближим" Европа и Азия, защото осъзнахме, че осигуряването на мир и стабилност е възможно да бъде постигнато само чрез сътрудничество", посочи още в изказването си държавният глава. И продължи:"Днес форматът за регионален диалог обединява 53 партньори, които представляват 60% от населението в света и над 60% от световната търговия. "Нашите действия променят света и се надяваме, че те допринасят за това той да бъде по-сигурен и проспериращ", отбеляза президентът Росен Плевнелиев.

Държавният глава обърна специално внимание на предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. "Страната ни ще постави акцент и върху организирането на срещи на министрите на културата, икономиката и финансите на държавите членки от АСЕМ", заяви Росен Плевнелиев.

"Глобализацията и модерните технологии свързват нашите региони повече от всякога и задълбочаването на свързаността ще сближи още повече нашите държави и народи", посочи президентът.

По думите му, със стратегическото си разположение в Югоизточна Европа България ще продължи да бъде регионален център за транзит на стоки и услуги от Азия към общия европейски пазар. Държавният глава припомни също така, че България е сред водещите държави в нашия регион в насърчаването на иновациите и изграждането на иновационни екосистеми.

По време на срещата на върха на ASEM лидерите ще дискутират актуалното състояние на световната икономика, се казва в съобщение на Европейския съвет. Очаква се държавните ръководители да обърнат особено внимание на засилването на политиките за постигане на приобщаващ икономически растеж, както и на междурегионалните търговски и инвестиционни потоци. Те ще обсъдят и цифровата и транспортната свързаност.

Срещата на върха в Улан Батор ще предостави възможност за обмен на мнения относно начините за преодоляване на настоящите и бъдещите предизвикателства, свързани с международната стабилност, устойчивото развитие, тероризма, изменението на климата и миграцията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай