Пекин пред екокатастрофа

Пекин пред екокатастрофа | StandartNews.com

Китайската столица Пекин е на прага на екологична катастрофа. Замърсяването на въздуха в града се увеличи още повече и вече е 35 пъти над безопасното ниво, съобщи АП. Това подчертава огромното значение на конференцията по климата, която се провежда в Париж, коментира агенцията. Във френската столица е и китайският президент Си Цзинпин.

Властите наредиха на всички училища в града да отменят занятията на открито. Фабриките и строителните обекти пък трябва да намалят обема на работа. В неделя градската управа за пръв път обяви "оранжев" код - предпоследното ниво на екологична опасност. В понеделник концентрацията на твърди частици във въздуха по-малки от 2,5 микрона в диаметър достигнаха 900 микрограма на кубически метър в южната част на Пекин. Тези частици са особено опасни за белите дробове. Според СЗО концентрацията им не бива да е над 25 микрограма на куб. м. Видимостта спадна само на неколкостотин метра и силуетите на сградите са обвити в мъгла. Много хора носят маски и се оплакват от остра миризма на пушек.

Китайските градове са едни от най-замърсените след 3 г. експлозивен икономически растеж, довел до изграждането на стотици тецове, работещи с въглища, и до рязко увеличаване броя на колите. Властите затегнаха изискванията за ограничаване на вредните емисии и инвестираха в слънчева, вятърна и друга възобновяема енергия, но все още над 60% от електроенергията се добива от преработка на въглища.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай