Паника обхвана борсата в Шанхай

Паника обхвана борсата в Шанхай | StandartNews.com

Основните индекси се сринаха до 8-годишно дъно

С нов сериозен срив започна новата седмица за борсата в Шанхай. Основният индекс Shanghai Composite приключи сесията със спад от 8%, като в ранните сутрешни часове падна за минути с 5,5%под психологическата граница от 3900 пункта. В крайна сметка общият спад за деня бе от 8,5% до 3725,56 пункта - най-големият еднодневен срив от февруари 2008 г. Индексът CSI300, който следи най-големите публични компании в Шанхай и Шъндзън, се срина с 8,6% до 3818,73 пункта. Засега не е ясно какво точно предизвика този сериозен срив в следобедната сесия. Към обяд местно време и двата индекса отчитаха спадове с около 2,5%.

Настроението сред инвеститорите се влоши и заради официалните данни, публикувани в понеделник, показващи, че печалбата на индустриалните фирми в Китай спадат с 0,3% през юни спрямо година по-рано. Това увеличава натиска над икономиката, която се бори да си върне инерцията, след като данни от петък показаха, че фабричният сектор в Китай се свива най-силно от 15 месеца. PMI индексът, изготвян от китайската изследователска къща Caixin, която наскоро смени HSBC като доставчик на данни от местния пазар за Markit Economics, намалява от 49,4 пункта през юни до предварителните 48,2 пункта през юли. Резултатите под 50 пункта са сигнал за свиване на активността, докато стойностите над 50 пункта показват експанзия.

Китайските бенчмаркове повлякоха надолу и другите азиатски борси. Обхващащият 225 компонента японски Nikkei приключи сесията със спад от почти 1% до 20 350 пункта. По-широкият индекс Topix се сви с 1,1% до 1637 пункта.

Борсовите индекси във Франкфурт, Лондон и Париж пък намаляха с повече от 1%. Търговците и инвеститорите заявиха, че всичко това се корени в много по-обширни опасения за глобалния растеж и вследствие на слабото икономическо развитие в Китай миналата седмица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай