Паника: Хиляди искат да си тръгнат от Непал (ОБЗОР)

Паника: Хиляди искат да си тръгнат от Непал (ОБЗОР) | StandartNews.com

Километрична опашка се изви на летището в Катманду

Хаос и паника обзеха столицата на Непал Катманду, откъдето стотици хора искат да си тръгнат. Два дни след опустошителното земетресение със сила 7,9 по Рихтер броят на жертвите продължава главоломно да нараства. По последни данни загиналите са 3726, ранените са повече от 7000 души, а над 100 000 останаха без домове. Според най-мрачните прогнози броят на жертвите може да достигне 15 000 души.

Хиляди непалци започнаха да напускат столицата след два дни нестихващи вторични трусове и недостиг на храна и вода. Докато спасителните операции след бедствието продължават, над 1000 местни и чужденци се стекоха към летището в Катманду, където се образува опашка дълга около 1 км. Въпреки резкия спад на температурите и дъжда тълпи от хора са залели дори външната част на летище "Трибхуван" в отчаян опит да напуснат бедстващата страна. Много от хората са си резервирали билети, но стоят на летището с надеждата да се качат на по-скорошен полет. Други от тях са останали блокирани на аерогарата, след като няколко полета бяха отменени.

Салоните за заминаващи са претъпкани, а за охраната е невъзможно да контролира потока от пътници. Паркингът на летището е превърнат в импровизирана чакалня за настаняване на пътници, стоящи на открито, завити в одеяла. Голяма част от чакащите са индийци, които разказват, че нямат вода и храна, а чакат от сутринта, но въпреки това са благодарни, че са живи. В неделя вечерта летището бе принудено да спре всички полети заради вторични трусове, а няколко самолета бяха принудени да се върнат обратно. Заради тежката обстановка и препълнените места за кацане самолети с помощи бяха принудени да кръжат над летището, докато им бъде дадено разрешение за приземяване.

Междувременно пътищата за излизане от Катманду също са залети от хора, опитващи се да хванат автобус или да се придвижат на автостоп към равнините. Именно в столицата са най-големите разрушения. В града загинаха 808 души и пострадаха други 2400. В град Бхактапур загинаха 232-ма души и още толкова са ранени. И на двете места улиците са покрити с отломки, а хората са принудени да живеят в палаткови лагери из целия град, тъй като се страхуват от още трусове. В резултат на опустошителното земетресение загинаха и 69 души в Индия, а 270 са ранени. Броят на загиналите в Тибетския автономен район на Китай достигна 20, четирима са в неизвестност, а най-малко 58 са ранените. В Тибет са нанесени и сериозни материални щети. Разрушени са над 1200 жилища, а други близо 10 000, както и 54 храма, са били засегнати. С продължаване на спасителните операции се очаква жертвите да се увеличат, като е възможно да достигнат 15 000 души.

Според данни на вътрешното министерство на Непал около 20 000 чуждестранни туристи вероятно са се намирали на територията на страната по време на земетресението. "За съжаление, не всички чуждестранни туристи регистрират пребиваването си в Непал", съобщава министерството. "Но според данните за регистриралите се чужденци и въз основа на информация от посолствата на редица страни броят на намиращите се в момента на труса чуждестранни гости в Непал може да е възлизал примерно на 20 хиляди", добавиха от МВР на Непал.

Трусове през 75 г. в района

Информация за земетресения в Непал датира най-малко от ХIII век, като най-силните обикновено са през период от около 75 години. Въпреки че страната се намира в един от най-земетръсните райони в света, хората все още нямат представа кога може да се случи такова бедствие, отбелязва Ройтерс. Дори след години на изследвания "все още нямаме способности за предвиждане на земетресения", коментира сеизмологът Пеги Хелуег от Сеизмологичната лаборатория Бъркли към Калифорнийския университет в Бъркли. Районът около непалската столица Катманду беше силно разтърсен от опустошителни земетресения през 1934 и 1988 година, но когато експерти по бедствия се срещнаха в столицата на държавата по-рано този месец, всички те прогнозираха, че следващото голямо земетресение ще бъде през следващите няколко десетилетия. Но ако предвиждането, което означава предупреждение дни или седмици преди бедствието, все още е далечна цел, то е постигнат прогрес по отношение на системи за ранно предупреждение за земетресение. Тези системи могат да спасят човешки живот, предупреждавайки секунди преди бедствието.

БЧК събира помощи за пострадалите

БЧК откри кампания за събиране на помощи за пострадалите в Непал чрез изпращане на СМС-и на номер 1466 към всички мобилни оператори. Стойността на съобщението с благотворителна цел е 1 лев, съобщиха от пресцентъра на БЧК. От организацията се присъединяват към призива на Международния Червен кръст и Червения полумесец и обявяват национална благотворителна кампания в подкрепа на пострадалите в Непал. Дарения се набират по банкова сметка УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД; IBAN: BG23UNCR70001519676152; BIC: UNCRBGSF; БЪЛГАРСКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ.

Алпинисти заснели падането на лавината

Кадри от чудовищна лавина, затрупваща лагер в подножието на Еверест се появиха в публичното пространство. Във видеото ясно се чуват думите "Земята се тресе", след което се виждат бягащи хора. До момента е потвърдена смъртта на 22-ма алпинисти, ранените са 60, а над 200 се водят в неизвестност. По време на земетресението в планината е имало над 1000 алпинисти, от които около 400 са били чужденци. Според непотвърдена информация броят на загиналите катерачи може да е над 80 души. Говорителят на индийското военно министерство Ситаншу Кар съобщи, че са намерени телата на още 19 алпинисти, а още най-малко 50 са пострадали.

Стотици птици в небето при труса

Видеозапис, разпространен днес в социалните мрежи, е уловил ужасяващия момент на земетресението, погребало над 3700 души в Непал, показващ как на фона на страшен грохот и рухващи сгради стотици птици изпълват небето над Катманду. Записът започва със сцена на спокойно синьо небе, а на фона се чува музика и безгрижен говор на минувачите до снимащия. В един миг романтичната сцена се сменя с ужасяващо люлеене, падащи като играчки сгради и пищящи хора, а стотици птици се издигат на рояци в небето, което бързо се изпълва с облаци прах, скриващи слънцето.

Фейсбук и Гугъл заедно срещу кошмара

Световни технологични компании се включиха в издирването на оцелели в бедствието, начело с Фейсбук, Гугъл и Вайбър. На потребителите се предлагат безплатни обаждания, както и много други функции и приложения, помагащи да се установи местонахождението на оживели. Миналата събота Гугъл отново пусна услугата "Пърсън Файндър", която за пръв път бе използвана при друго не по-малко ужасяващо земетресение - това в Хаити през 2010 г. Освен това технологичният гигант намалява тарифите за обаждания до Непал чрез услугата "Гугъл Войс".
Фейсбук пък активира услугата "Сейфти Чек", позволяваща на всеки потребител да се отбележи, че е добре и това да разберат всички от списъка му с приятели. Вайбър пък престана да таксува потребителите си в Непал за международни обаждания към стационарни и мобилни телефони. Туитър помага на нетърговски организации за събиране на средства за помощ.

Чакат епидемии след трагедията

На фона на огромните човешки жертви и разрушенията след труса здравни специалисти предупредиха за опасността от възникване на епидемии. Според експертите има голям риск от поява на холера и морбили сред местното население, което в момента е принудено да живее при полеви условия. Хиляди непалци вече трети ден спят по улиците, а недостигът на вода и храна стават все по-осезаеми. От друга страна, болниците са препълнени и лекарите са принудени да оказват медицинска помощ директно на улицата. Непал по принцип има недостиг на медици, като статистиката сочи, че на 10 000 души се падат средно по двама лекари и 50 болнични легла. Разрушенията в страната са огромни - предполага се, че между 70 и 80% от сградите в засегнатите райони са разрушени. Според базираната в Колорадо консултантска агенция Ай Ейч Ес възстановяването на Непал в дългосрочен план ще струва повече от 9 милиарда долара или около 20 процента от БВП.

Кула от XIX век срината със земята

Извадиха 180 тела изпод историческата Дхарахара

Историческата кула Дхарахара, една от забележителностите в Непал, бе срината почти до основи след тежкото земетресение с магнитуд от 7,9 по скалата на Рихтер. По време на спасителните операции под отломките на кулата бяха извадени 180 тела, повечето от които туристи. Известна още под името Бхимсен, кулата е построена преди почти два века, през 1832 г. Историческата забележителност е издигната по поръчка на тогавашния министър-председател Бхимсен Тхапа. Тя е изградена като подарък за неговата съпруга и племенница кралица Лалит Трипура Сундари и се е състояла от две кули. По онова време това е била най-високата сграда с височина от над 60 метра. Една от спецификите на кулата е витото стълбище, състоящо се от 213 стъпала. То извежда на осмия етаж на 9-етажната кула, където туристи могат да се наслаждават на града от високо. Преди фаталното земетресение Дхарахара е оцеляла и след други два труса. Първият е бил през 1834 г., когато само едната кула е имала сериозни щети. Един век по-късно - през 1934 г., втори трус я унищожава напълно, а от втората остават само два етажа. По-късно тя е реставрирана и е призната от ЮНЕСКО. От 2005 г. насам до фаталния трус в събота кулата бе отворена за посетители.

Намиращият се в близост до Дхарахара площад Дурбар, който също е включен в списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство, също е опустошен. Сградите на площада са построени между XII и XVIII век и представляват "уникална симбиоза на индуизма, будизма и тантризма", пише в сайта на ЮНЕСКО. Сваямбуван или т.нар. Маймунски храм, който се намира на хълм над столицата, също понесе материални щети. Неговата златна кула е останала непокътната, но някои от сградите към храма са напълно унищожени. Будисткият храм е изграден преди 1500 години и се смята за едно от най-свещените места за жителите на съседен Тибет. Специалисти по история и археология твърдят, че става дума за невъзстановима загуба за Непал и за целия свят и че пълна реставрация не би била възможна.

1 млн. деца се нуждаят от помощ

Близо един милион деца са "сериозно засегнати" от тежкото земетресение в Непал и се нуждаят от помощ, заяви говорител на детския фонд на ООН (УНИЦЕФ), цитиран от "Ройтерс". "Това, което ние знаем към този момент е, че има почти един милион деца, които са сериозно засегнати. Най-голямата ни грижа за тях в момента ще бъде достъпът до чиста вода и канализация; знаем, че водата и храната е на привършване", каза Кристофър Тадеу от УНИЦЕФ. Организацията съобщи, че подготвя два транспортни самолета, които да доставят 120 тона хуманитарна помощ в Катманду. СЗО е доставила в Непал медицински материали за 40 000 души след разрушителното земетресение в събота.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай