Няма надежда за оцелели в свлачището в Шри Ланка

Няма надежда за оцелели в свлачището в Шри Ланка | StandartNews.com

Коломбо. "Не мисля, че може да има оцелели", заяви министърът на управлението на бедствия на Шри Ланка Махинда Амаравира, след като посети мястото на калното свлачище в чаена плантация. Мусонните валежи от седмици насам причиниха свличане на земни маси в селището Халдумула в областта Мириябеда (на около 200 км от столицата Коломбо).

Министърът посочи, че жертвите са около 100, а не 300, както беше съобщено вчера, предаде Ройтерс. Затрупани са 150 жилища, но децата са били на училище, а много хора са били на работа и са се спасили от бедствието. Въпреки това последните оценки на кризисния център за броя на жертвите все още съобщават за 300 души.

Около 300 души, повечето от които деца, прекараха нощта в близко училище след предупреждения за опасност от нови свличания.

През 2005 г. и 2012 г. жителите са били посъветвани да се преместят поради заплахата от свличане на земни маси, но мнозина не са се вслушали в предупреждението, подчерта министърът.

Президентът на Шри Ланка Махинда Раджапакса съобщи, че е изпратена военна техника за ускоряване на спасителните операции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай