Ново силно земетресение в Непал

Ново силно земетресение в Непал | StandartNews.com

Нов силен земен трус разлюля Непал. Земетресението е с магнитуд 6,8 по скалата на Рихтер. Епицентърът е на 29 км югоизточно от Кодари и на 86 км източно от столицата Катманду, с дълбочина 2 км. Според Геофизичния институт на САЩ новото земетресение е с магнитуд 6,7 по скалата на Рихтер и с дълбочина 10 км.

Броят на жертвите от вчерашното опустошително земетресение с магнитуд 7,8 към този момент вече надхвърля 2000 души. Ранените са над 5000. Сериозни разрушения има в столицата Катманду, включително рухнаха старинни храмове, както и историческата кула в центъра на града. В Индия властите съобщиха за 53 загинали. Според китайския печат трусът е убил 17 души в Тибет. Все още се издирват затрупани хора. Това е най-силното земетресение в Непал от 1934 г.

По информация на посолството на България в Индия, акредитирано и за Непал, към момента няма данни за пострадали български граждани в резултат на разрушителното земетресение.

Лавина, отприщена в резултат на силното земетресение в Непал, помете базов лагер на алпинисти под Еверест. Потвърдена е смъртта на 14 чужди алпинисти. По неофициална информация загиналите са повече, има над 40 ранени, а някои са изчезнали и все още не могат да ги намерят.

Военно-транспортен самолет на индийските ВВС с 50 спасители и хуманитарна помощ на борда бе изпратен в Непал. Натам излетяха още два индийски военно-транспортни самолета с хуманитарна помощ за пострадалото население. САЩ обявиха, че изпращат спасителен екип и отпускат първа помощ от 1 милион долара на Непал.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай