Новата конституция на Турция ще е светска

Новата конституция на Турция ще е светска | StandartNews.com

Турският министър-председател Ахмед Давутоглу увери, че новата конституция на Турция ще има изключително светски характер.

„Секуларизмът ще присъства като принцип на новата конституция, гарантиращ правото на гражданите за избор на вероизповеданията и равната отделеност на държавата от всички религиозни групи", гарантира Давутоглу, цитиран от BBC.

Коментарът му дойде след вчерашното изказване на началника на турския парламент и член на управляващата партия Исмаил Караман. Той обяви,  че страната трябва да има религиозна конституция. По-късно заради възмущението на опозицията той изтъкна, че това е единствено лична негова гледна точка.

„Турция ще има гражданска, либерална и демократична конституция, която ще осигури една силна стогодишна Турция", обяви Давутоглу преди няколко седмици. Проектът на Основния закон ще бъде представен съвсем скоро.

Давутоглу призова всички партии да допринесат към процеса на създаването на „демократична и плуралистична конституция". За приемане на новите текстове ще са нужни 367 депутатски гласа. Ако новата конституция не успее да събере това мнозинство, то в страната ще се проведе референдум.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай