Нов световен рекорд: 603 км/ч с влак

Нов световен рекорд: 603 км/ч с влак | StandartNews.com

Световният рекорд за скорост с влак е подобрен. Японският "маглев" (съкратено от магнитна левитация" - б.р.) влак е постигнал невероятните 603 км/ч по време на тестове по експериментална линия в префектурата Яманаши. Миналата седмица падна предишния рекорд от 590 км/ч, който остана недосегаем цели 12 години - отново от същия влак. По време на пътуването във влака е имало 29 техници.

Очаква се линията да започне да се използва масово през 2027 година. Когато това стана обаче, "маглев" ще се движи "едва" с 505 км/ч. Така пътуването с влак между Токио и град Нагоя ще отнема около 40 минути - с час по-малко от сега - за разстояние от 260 км. Цената за построяването на линия обаче е астрономическа - около 100 милиарда долара, като повече от 80% от нея ще бъде в тунели.

Въпреки това японският премиер Шинцо Абе се надява да успее да продаде системата отвъд Океана. Този уикенд той трябва да е в САЩ, където ще преговаря за построяването на подобна линия между Ню Йорк и Вашингтон.

Маглев се придвижва и управлява под въздействието на магнитни сили. За разлика от традиционните влакове той няма колела и не се докосва до релси. Между него и основата има въздушна възглавница. Поради тази причина единственото триене е съпротивлението на въздуха. Това изисква добра аеродинамична форма на влака. Мощността и скоростта на Маглев са сравними с тези на самолет. Първият такъв е пуснат официално през 1984 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай