Над 5000 загинали в Непал, броят им може да се удвои

Над 5000 загинали в Непал, броят им може да се удвои | StandartNews.com

Броят на загиналите при земетресението в Непал достигна до 5057 души, съобщиха властите в страната, съобщава АФП, цитирана от БГНЕС.

Все повече стават и ранените вследствие на унищожителното земетресение с магнитуд от 7,8 по Рихтер. Те са повече от 10 000 души, като в същото време от ООН съобщиха, че засегнати в страната са 8 млн. човека.

По-рано днес премиерът на Непал Сушил Коирала заяви, че не е изключено броят на загиналите да се удвои и да достигне до 10 000 души, предава агенция ТАСС. По думите му властите се нуждаят от палатки и медикаменти. "Лечението на пострадалите е сериозен проблем", отбеляза Коирала.

Ситуацията в страната се влошава и от продължаващите вторични трусове, които вече са 67, съобщава още агенцията. Мощността им варира от 3,2 до 6,9 по Рихтер. Повечето от тях са били усетени в Индия, Мианмар и Бангладеш.

Последният вторичен трус бе тази нощ и бе с магнитуд от 4,5 по Рихтер. Епицентърът му бе на 50 км северно от непалската столица Катманду.

Почти 250 души са безследно изчезнали, след като лавина е паднала във вторник върху село в популярен сред туристите район, съобщи губернаторът на непалския окръг Расува, цитиран от "Ройтерс".

Детският фонд на ООН стартира кампания за набиране на средства в подкрепа на децата в Непал. По данни на УНИЦЕФ засегнатите от земетресението деца в азиатската държава са близо 1 милион, съобщиха от организацията.

Най-актуалните данни на терен показват, че най-малко 940 000 деца, живеещи в райони, силно засегнати от земетресението, се нуждаят спешно от хуманитарна помощ.

Дарения могат да се направят онлайн на уебсайта на УНИЦЕФ България, както и по банков път, за което е открита дарителска сметка. Средства се набират и чрез SMS с текст "NEPAL" на кратък номер 1021. Стойността на дарението е 2 лв. ДДС и други такси не се дължат за абонати на всички мобилни оператори.

От пресцентъра на БЧК пък информираха, че екипи от планински спасители с обучени кучета за издирване на затрупани хора са в пълна готовност да заминат за Непал. Независимо, че няма официално искане към БЧК за участие в спасителните операции, организацията ни може незабавно да се включи със спасителни екипи при осигурени възможности за изпращането и приемането им на летището в Катманду. Неговият капацитет е ограничен, поради което спасители от цял свят изчакват в съседни държави, за да бъдат приети в Непал. Затруднено е и разпределението на хуманитарната помощ, която е от жизнена необходимост за пострадалото население.

БЧК е в постоянна връзка с Международната си федерация, чиито екипи правят оценка на нуждите на мястото на бедствието. Солидарни сме с тежката хуманитарна ситуация на засегнатите от земетресението и открихме благотворителна кампания за набиране на финансови средства, съобщават от БЧК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай