Над 140 ранени след терора на "Ататюрк"

Над 140 ранени след терора на "Ататюрк" | StandartNews.com

Основната версия на властите до момента е, че "Ислямска държава" стои зад кървавия атентат

Стрелба и експлозии разтърсиха късно снощи турското летище "Ататюрк", като отнеха живота на 36 души. Повече от 140 са ранени, някои от тях тежко. Това съобщават днес турските власти. След официална пресконференция от турската страна стана ясно, че трима терористи са нападнали летището, самовзирявайки се близо до входа на един от терминалите. Един от нападателите пръв е открил огън, а след стартиралата престрелка с полицията всички нападатели са се самовзривили. 

Премиерът на Турция Бинали Йълдъръм обяви, че на настоящ етап първите знаци сочат, че зад кървавия атентат стои "Ислямска държава". И този терористичен акт, както и последните тежки нападения в Турция, се свързват от властите или с терористите от ДАЕШ, или с кюрдските сепаратисти. 

Според кореспондент на BBC турското летище "Ататюрк" от дълго време се е смятало за важен обект с ниско ниво на защита. На входа му имало скенери за метал, но контролът и проверките на автомобили в зоната бил доста слаб. "Има постоянни военни и полицейски партрули, има прорверки. Впечатлението, което прави, е, че е добре охранявано", заяви в ефира на Нова телевизия посланикът ни в Турция Надежда Нейнски. 

Турският президент Ердоган заяви, че това нападение трябва да послужи за мотивацията в глобалната борба с въоръжените групировки. "Бомбите, които вчера експлоадираха на нашето летище, можеха да се взривят на всяко летище, във всеки град, във всяка държава по света", изтъкна той. 

Американските власти определиха атентата като "грозен акт" и подчертаха подкрепата си за Турция в този тежък момент. "Скърбим за жертвите, стоим зад Турция", обяви и външният министър на Германия. Още в първите часове след нападението и българският премиер Бойко Борисов сподели своите съболезнования към семействата на жертвите. Той заяви и че България поема част от полетите за Турция. 

Оцелели пътници, станали свидетели на страшните сцени, разказаха за видяното. "Появи се силна светлина, като мощна светкавица", припомни си Уил Картър пред CNN. По думите му, сред загиналите сигурно има не малко чужди граждани. 

В Туитър се появиха кадри на охранител от летището, който стреля по един от нападателите. Мъжът вече е ранен и е на пода, но в този момент активира взирвното устройство в колана си. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай