Копаят с голи ръце за оцелели в Непал (ОБЗОР)

Копаят с голи ръце за оцелели в Непал (ОБЗОР) | StandartNews.com

Нов силен трус от 6,7 по Рихтер паникьоса местните, земята се люлее на няколко минути

Ново силно земетресение разтресе  Непал след катастрофалния трус в събота от 7,9 по Рихтер, при който по последни данни са загинали над 2300 души, а ранените са хиляди. През днешния ден спасители копаеха с голи ръце руините на рухналите сгради в отчаян опит да търсят оцелели, както и да вадят телата на загинали. Силният трус в неделя със сила 6,7 по Рихтер предизвика нова лавина в Хималаите след тези от събота на връх Еверест, където са загинали най-малко 17 души.

Спасителите трескаво копаеха с голи ръце, за да вадят оцелели изпод развалините в Катманду, където разрушенията са неописуеми, писа "Дейли мейл. Те се катереха по рухналите сгради с надеждата, че под руините има живи хора. В предградието Каланки наистина намериха оцелял, затиснат от отломки и лежащ върху своя мъртъв приятел. "Копаем отломките около него, отстранявайки бетон и желязо. Ще успеем да го измъкнем, но тялото му от гърдите надолу е напълно смазано. Той все още е жив и вика за помощ, ще го спасим", разказа един от спасителите. По официални, но все още неокончателни данни, броят на жертвите от земетресението в Непал е надхвърлил 2350 души, съобщи непалското вътрешно министерство. Говорителят на министерството Лаксми Дакал заяви, че е потвърдена смъртта на 2352 души в Непал. Очаква се броят на загиналите да нарасне допълнително, тъй като десетки хора продължават да са в неизвестност или са тежко ранени. Според най-лошите прогнози броят на жертвите може да достигне 10 000 души. Почти на всеки час спасителните екипи вадеха тела на загинали, които бяха нареждани направо на улицата. На много места пък хората започнаха да правят импровизирани клади, на които да горят труповете. "За съжаление, все повече и повече тела са вадени от рухналите сгради, и то на всеки час. В много райони няма комуникации. Разрушенията, отломките и свлачищата възпрепятстват достъпа ни", се казва в съобщение на Австралийския Червен кръст.

В столицата Катманду медицински работници извеждаха пострадалите по улиците, тъй като е твърде опасно да се остава вътре в сградите. Имаше опасения, че в един момент болниците ще свършат жизненоважни консумативи. Съвсем скоро освен ток, няма да има и вода, а в моргите вече няма място, предупредиха от организацията Оксфам.

Ситуацията бе допълнително усложнена от днешния силен вторичен трус, който вся нова паника. Епицентърът е бил на 29 км югоизточно от Кодари и на 86 км източно от Катманду, с дълбочина 10 км. В събота, около час след основния трус, удари друго земетресение с магнитуд 6,6 по Рихтер. По-слаби вторични трусове се усещат на няколко минути и местните разказват, че земята се люлее непрекъснато. Хиляди прекараха нощта навън въпреки студа и дъжда, тъй като домовете им бяха срутени или заради страх от нови земетресения. "Трусовете люлеят непрекъснато и хората не знаят какво да очакват", разказа Санджай Карки от местна благотворителна организация. По думите му всички места на открито са наблъскани с хора, които започват да пищят при всеки вторичен трус, а децата започват да плачат. Днес оцелели се лутаха по улиците, докато други седяха безпомощно на земята. През нощта срещу неделя група музиканти се опитваше да успокои жените и децата, свирейки и пеейки почти през цялото време.

Шеф от Гугъл загина на Еверест

Над 80 алпинисти може да са загубили живота си след природния катаклизъм

Дан Фрединбург, шеф в изследователското звено на "Гугъл", е загинал след лавина на Еверест, предизвикана от мощното земетресение в Непал, съобщи Ройтерс. Фрединбург заедно с други трима служители на компанията се готвел да изкачва върха. Колегите му са невредими, но Фрединбург получил смъртоносна травма в главата. "Неговите душа и дух ще живеят в мнозина от нас", написа сестрата на Дан Меган в Инстаграм, потвърждавайки новината за смъртта на брат й. "С огромно прискърбие съобщавам на всички, които го обичаха, че в резултат на лавина на Еверест Дан е получил сериозни травми в главата и е починал", съобщи Меган. Дан Фрединбург бе един от шефовете на Google X, строго секретната лаборатория на американския интернет гигант и отговарял лично за защитата на личните данни на потребителите. Той активно е участвал и в проекта Google Street View, при това често обикалял с камера света и лично заснемал улиците и пейзажите, които след това предлага програмата. Той пристигнал в Непал на 31 март за експедицията, за която се подготвял близо половин година. Дан миналата година успял да оцелее при друга смъртоносна лавина под Еверест, която тогава отне живота на 16 шерпи. Той не е женен, но бившето му гадже бе актрисата София Буш, който вече е омъжена, но написа прочувствен некролог за Дан в Instagram. Вчера телата на 17 алпинисти, затрупани от лавина, бяха открити под Еверест. Самолет с 15 пострадали от лавината се приземи по обяд в Катманду. Общият брой на пострадалите от лавините е над 60. Според някои източници над 80 алпинисти може да са загинали след силните лавини при земетресението. Непалските власти се опасяват, че броят на жертвите може да нарасне, тъй като под снежно-ледената стихия се е оказала част от базовия лагер в подножието на Еверест, където е могло да има около 1000 човека - алпинисти и шерпи. На снимки, разпространени от алпинисти в социалните мрежи, се вижда как сняг и скали са затрупали палатките и други съоръжения в базовия лагер. На първата снимка от лавината се вижда чудовищна маса, подобна на облак, от сняг и камъни, която се свлича надолу по планината. "Още един, има вторичен трус точно сега. По дяволите!", казва индийският катерач Арджен Вайпаи пред Ройтерс по телефона от базовия лагер Макалу близо до Еверест. "Лавина!" - е следващото, което извиква той на фона на силен шум от свличащ се сняг. Джордж Фулшъм, биолог от Сингапур, още не може да дойде на себе си след преживения ужас. Непонятно му е как се е спасил от огромната снежна маса, тръгнала от склоновете на Еверест след силното земетресение вчера. Той е убеден, че бедствието е знак: най-високият връх не иска да вижда повече алпинисти.

Ударната вълна била като от атомна бомба

Мощността на ударната вълна при земетресението от събота бе оценена от експерти като експлозия от 20 термоядрени оръжия, пише "Уолстрийт Джърнъл". Подобно земетресение в района е регистрирано от геолозите през 1934 година. Но дори тогава, преди 81 години, трусът не е бил толкова зловещ, колкото настоящият. Историческите сведения, датиращи от 1255 г., показват, че регионът е известен като периодична земетръсна зона, която преживява подобни трусове приблизително на всеки 75 години. Причината за това е регулярното движение по линията на разлома, която минава покрай южната граница на Непал. "Стълкновението между Индия и Евразия е като витрина за геологията, от него всичко става ясно," казва Бунг Чан, геофизик от университета в Хонконг. "След земетресение пластовете се възобновяват, движението спира и нулира часовника. Земетресенията освобождават енергията, все едно да повдигате капака на тенджера с вряща вода. Но водата ще се надигне отново нагоре, ако сложите обратно капака", обяснява д-р Чан.

Президентът спал на палатка

Президентът на Непал Рам Баран Ядав е прекарал нощта след опустошителното земетресение в палатка на улица в Катманду, заради вторичните трусове, съобщава ТАСС, позовавайки се на източник от непалското правителство. От президентската администрация съобщили, че охраната на държавния глава се опасявала дали построената през ХIХ век резиденция ще издържи нов силен трус. Ядав бил настанен в палатка, а охраната му била в съседство. Резиденцията на премиера на страната Сушил Коирала е получила сериозни щети по време на труса. За щастие премиерът не е пострадал, тъй като по това време е бил на посещение в Индонезия.

Светът готов да помага

ЕС е готов да помогне на Непал да се справи с последствията от опустошително земетресение, се казва в съвместно изявление на външнополитическата служба на ЕС и ЕК. "Това е хуманитарна извънредна ситуация, която се нуждае от международна координирана помощ, която ЕС е готов да окаже. Ще проучим начини да помогнем на Непал да се справи с разрушенията и да помогнем на жителите му. Разглеждаме и възможността да предоставим на Непал бюджетни средства", се казва в изявлението. Германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че Германия е готова да направи всичко по силите си да помогне на Непал. Френският президент Франсоа Оланд каза, че Франция е готова да отговори на евентуална молба за помощ от Непал. Съболезнования на властите на Непал изрази и китайският президент Си Цзинпин, който заяви, че страната му иска да помогне на Непал. САЩ изпращат спасители и отпускат 1 млн. долара на Непал. Френската неправителствена организация "Действие срещу глада" заяви, че е изпратила свои екипи в пострадалите райони за оценка на щетите и нуждите. Помощ дойде и от съседна Индия, както и от много неправителствени организации.

Историческият център на град в руини

Историческият център на столицата Катманду е тежко пострадал от земетресението в Непал, предаде АФП. Срутила се е голямата кула Дархара, построена през 1832 г. Тя е била наново издигната след земетресението от 1934 г. С височина 50 метра, кулата беше един от основните паметници в културното наследство на Катманду. Кулата е била особено ценена от чужденците, а също от местните семейства през уикенда заради панорамната си гледка към долината. На върха й е имало индуистко светилище, посветено на бог Шива. Намиращият се в близост до кулата площад Дурбар, който е включен в списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство, също е опустошен. Снимки в социалните мрежи показват множество напълно разрушени къщи и хлътнали пътищата, засипани с тухли и дъски. Сградите на площад Дурбар са построени между ХII и ХVIII век и представляват "уникална симбиоза на индуизма, будизма и тантризма", пише в сайта на ЮНЕСКО.

Експерти умували труса преди седмица

Експерти заявиха, че земетресението в Непал, което уби над 2350 души, е било "предизвестен кошмар". Само преди седмица 50 специалисти по земетресенията от цял свят са се срещнали именно в непалската столица Катманду, за да обмислят как да подготвят гъсто застроения със сгради район за мащабно земетресение. Непалската столица e пренаселена, с плътно намиращи се една до друга постройки, които не са качествено изградени и не съответстват на сеизмологичните изисквания, твърдят експертите. Именно това е била основната тема на конференцията, която, уви, не се е провела явно навреме. "Земетресението бе кошмар, който очаквахме да се случи", казва сеизмологът Джеймс Джаксън, ръководител на департамента по геология в Университета в Кеймбридж. "Физически и геоложки случилото се е точно това, което е могло да се случи. Разхождах се из района, който бе ударен от земетресението, и си помислих, че това място има проблеми", сподели Джаксън. Възможността за силно земетресение в Катманду е предизвиквала страхове от много време, не само заради естествената сеизмична активност, но и заради човешката намеса, която само е влошила нещата. Земетресенията с подобна сила имат по-силен ефект върху различни части от света заради начина на застрояване и гъстотата на населението, което допълнително провокира разместването на земните пластове. Например, в Калифорния земетресение с магнитуд 7.8 по Рихтер може да убие между 10 и 30 души на милион жители на щата. Същият трус в Непал обаче е убил над 2350 души.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай