Китайци построиха най-дългия стъклен мост

Китайци построиха най-дългия стъклен мост | StandartNews.com

В югоизточната китайска провинция Хунан завърши строителството на най-дългия стъклен мост в света, съобщи lenta.ru. Суператрактивното съоръжение се намира в националния парк Тянменшан.

Стъкленият мост е издигнат на височина 300 м над изключително красивия каньон Чжанцзяцзе, уточнява South China Morning Post. Дължината му е точно 393 м, а ширината - 6 м. Мостът е със стъклен прозрачен под и може да издържи едновременно 800 души. Официалното откриване на стъкленото съоръжение е планирано за юли.

Първоначално строителството е трябвало да завърши в края на 2015 г., но окончателните работи спряха преди няколко дни. Официалното откриване пък бе отложено поради непрекъснати обилни дъждове, които са една от причините да бъде забавено и строителството. На 27 май бе съобщено, че мостът е готов на 99,9%.

Съоръжението е оборудвано с платформа за бънджи скокове, а също така и с три люлки на въжета. Любителите на адреналина ще могат да скачат с въже от моста и да се люлеят на бездната на красивия каньон. Преди да бъде построен мостът в провинция Хунан, най-дълго подобно съоръжение бе Hero Bridge - "Мостът на героите", който се намира в същия район. Неговата дължина обаче е 300 м, а височината му от повърхността на земята - 180 м.

Той е бил дървен и е съединявал върховете на гората "Каменният Буда". Когато започнали да го реставрират през 2014 г., инженерите заменили няколко компонента със стъклени. Това толкова много се харесало на посетителите, че мостът бил напълно реконструиран в стъклен. Поради това било взето решение и за построяването на втори стъклен мост в националния парк Тянменшан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай