07:30 ч.

27.10.17

2 мин.

0

0

0
Китайските мостове очароват света

Местните компании използват най-високи технологии, вдигат съоръжение в САЩ и Сърбия


Видео клип на китайски инженери, свързващи два въртящи се надлезни сегмента като част от високоскоростната железопътна линия Пекин-Джандзякоу, наскоро се превърна в онлайн хит. Удивителният момент хвърли поглед върху невероятните способностите на Китай в изграждане на мостове.


Работата беше извършена рано сутринта на 17 септември. След като всяка секция направи 31- градусов завой, двете повдигнати железопътни линии бавно се завъртяха една към друга, докато се срещнаха. Новосвързаната част сега се простира над жп линията Датун-Цинхаундао, която е в експлоатация от години.


Дългият 3503,48 метра надлез между община Туму и язовир Гуантин в окръг Хуайлай, провинция Хъбей в Северен китай, пресича жп линиите Датун-Цинхаундао и Пекин-Баотоу, както и магистралата Пекин-Тибет. Датун-Цинхаундао е една от най-натоварените лини в страната. За да се сведе до минимум въздействието на мостовата конструкция върху линията, се използва специална технология, която не само гарантира безопасността, но и значително намалява строителните трудности и разходи.


Добре известно е, че Китай е водещата страна в света в изграждането на инфраструктурата. На страниците на сайта highbridges.com , който събира информация за най-високите мостове на планетата, осем китайски са в Топ 10 и 81 са сред 100-те най-високи. Освен това Китай е прочут и като носител на много други рекорди в техническите пробиви.


Според статистиката в страната са построени шест от най-дългите мостове в света. В Китай също така се намират 7 от 10-те най-големи кабелни мостове в света и 6 от най-големите с окачване. Освен това много мостове на планената, чието построяване е трудно и които чупят рекорди, са изградени от китайски компании. Например, мостът Сан Франциско-Оуклънд в САЩ, който е отворен за движение през септември 2013 г., е най-сложният и най-дългият с една опорна кула, най-устойчив на земетресения и със самозакрепващо окачване от този род в целия свят.


Вторият мост Пенанг в Малайзия, най-дългият, пресичащ морето в Югоизточна Азия, отворен за движение през март 2014 г., също е построен от китайски фирми.


На 18 декември 2014 г. мостът Земун-Борча, първата голяма инфраструктурна инвестиция на Китай на европейския континент, бе отворен за движение в сръбската столица Белград, като се превърна в ландшафт над река Дунав.


На 19 април 2016 г. пък бе открит мостът Кигамбони, също построен от китайски компании. Това е най-големият крайбрежен мост в африканските региони южно от пустинята Сахара. На 7 юли 2016 г. най-големият висящ мост в Африка - Мохамед VI, бе пуснат за движение в Мароко. Мостът е наречен от местните "Мечтания мост".


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент