Китай значително ще разшири достъпа до пазара си

Китай значително ще разшири достъпа до пазара си | StandartNews.com

Реч на Си Дзинпин, президент на Китайската народна република при откриването на Годишната конференция на Азиатския икономически форум Боао в град Боао, провинция Хайнан, 10 април 2018 г.

Ваши превъзходителства държавни и правителствени ръководители, ръководители на международни организации, министри, настоящи и бъдещи членове на борда на директорите на форума Боао, скъпи гости, дами и господа, приятели,
Днес Хайнан ни посреща със зелени планини, син океан, нежен бриз и топли слънчеви лъчи. В тази красива пролет се събираме тук за Годишната конференция на Азиатския икономически форум Боао. Такава среща на приятели, както стари, така и нови, винаги е страхотно събитие, което ми дава повод да цитирам текста на една народна песен от Хайнан: "Измина доста време откакто се срещнахме за последен път и се надявам, че ще измине още много, преди да се разделим".
Позволете ми да започна като отправя от името на китайското правителство, на народа и от мое име искрено "Добре дошли" на всички скъпи гости, присъстващи на форума, и сърдечни поздравления за откриването на конференцията.
От създаването си, с фокус върху Азия и глобалната перспектива, форумът Боао бе домакин на активни дискусии и излезе с много ценни "предложения Боао", които

спомогнаха за постигането на консенсус в Азия

насърчиха сътрудничеството, икономическата глобализация и подобриха изграждането на общност с общо бъдеще за човечеството. Форумът току-що направи голяма промяна в Съвета на директорите и бих искал да използвам тази възможност, за да изкажа сърдечна благодарност на напускащите членове и искрени поздравления към новите.
Темата на тазгодишната конференция е "Отворена и новаторска Азия за свят на по-голям просперитет". Тя е в съответствие с тенденцията на времето и отразява очакването на всички страни. Сигурен съм, че вашите дискусии тук ще доведат до много прозрения.
Има исторически събития, които ни дават мъдростта и силата да се движим напред. Тази година се отбелязват 40-годишнината от реформата и отварянето на Китай към света, и 30-годишнината от създаването на провинцията и специалната икономическа зона Хайнан. Именно тези две събития дадоха живот и просперитет на Хайнан и го превърнаха от изостанал и отдалечен остров в един от най-откритите и динамични региони в Китай, което му предостави възможност да постигне феноменален социален и икономически растеж.
Точно както слънчевите лъчи се отразяват в капката вода, развитието на дадена страна може да бъде олицетворено от отделен район. Хайнан е важен исторически свидетел на реформата на Китай и отварянето му през последните четири десетилетия.
Благодарение инициативата на г-н Дън Сяопин‎, Третата пленарна сесия на 11-ия ЦК на ККП през 1978 г. беляза началото на историческото пътуване на Китай към

реформи и отваряне към света

Нашите усилия започнаха от селските райони към градовете, от пилотните програми до националните проекти и от преструктурирането на икономиката до цялостното задълбочаване на реформите. Реформите и отварянето през последните четири десетилетия оказаха огромно въздействие върху Китай. С общи и решителни усилия китайският народ добави славна глава към епичното развитие на страната и нацията.
- През последните четири десетилетия китайският народ значително ускори и увеличи производителността чрез упорита работа и непоколебим дух. Небето възнаграждава онези, които работят упорито, а пролетните цветове дават плод през есента. Концентрираното усилие в националното развитие и непоколебимият ангажимент за реформиране и отваряне на китайския народ донесоха огромни промени в страната. Китай се превърна във втората по големина икономика в света, най-големият промишлен производител, най-големият търговец на стоки и притежател на най-големите валутни резерви. През последните 40 години БВП на Китай има

средногодишен ръст от около 9,5%

в сравними цени, а външната търговия отбеляза годишен скок от 14,5% в щатски долари. Китайският народ вече не живее в недостиг и бедност, а се радва на изобилни запаси и умерено проспериращ живот. Според сегашните стандарти на ООН над 700 милиона китайци са излезли от бедността, което е повече от 70% от общия брой на всички в света за същия период.
- През последните четири десетилетия китайският народ проправи пътя на социализма с китайски характеристики чрез решително проучване с пионерски дух. Китайският народ притежава както силно осъзнаване на националните реалности, така и глобална визия. Ние защитаваме независимостта и самоувереността, като в същото време прегръщаме отвореността и печелившите сътрудничества. Поддържаме социалистическата система, като същевременно се придържаме към посоките на реформи, за да развием социалистическата пазарна икономика. Като "пресичаме реката, усещайки камъните", ние засилихме планирането на най-високо ниво. Проучихме новите обстоятелства, разгледахме новите проблеми, когато се появиха, и съответно обобщихме опита, като по този начин

проправихме пътя на социализма с китайски характеристики

Успешната практика на китайския народ е доказателство, че има повече от един път, водещ към модернизацията. С правилната насока и с непрестанните усилия всички пътища ще ни отведат до Рим.
- През последните четири десетилетия китайският народ продължи да върви напред и да демонстрира силата на нацията, като поддържаше темпото на прогреса. Ние сме нация, търсеща истината с отворен ум. Нашите усилия да отворим съзнанието си напреднаха заедно с усилията за реформиране и отваряне към света. Нашето търсене на нови идеи и експерименти укрепват взаимно. Толкова голяма е силата на водещата визия. Нашата нация е смело ангажирана със самореволюцията и самореформата, постоянно подобрява системата на социализма с китайски характеристики и продължава да преодолява институционалните и систематични пречки за развитието. Толкова голяма е силата на институционалната гаранция. Нашата нация е предприемчива и пионерска, с безпрецедентна мотивация, инициативност и креативност. Толкова огромна е силата на 1,3 милиарда китайци, които движат историята напред като учители на своята нация и истински герои.
- През последните четири десетилетия китайският народ прегърна света с отворени обятия и активно даде своя дял. Реформата и отварянето е велик процес, в който Китай и светът постигат заедно развитие и напредък. Китайският народ направи отварянето фундаментална национална политика, преследваше развитието с отворени обятия и постигна голям преход от изолацията и полуизолацията до всестранната откритост. В този процес Китай е поел отговорността си като водеща страна. От "внасянето" до "навлизането в глобален мащаб", от присъединяването в СТО към инициативата "Един пояс, един път", Китай има значителен принос за смекчаване на азиатската финансова криза и световната финансова криза. Като допринася с над 30% за световния ръст през последните години, Китай се превърна в основна котва и

двигател на световната икономика

и в положителна сила за постигането на напредък на благородната кауза за глобален мир и развитие.
Днес китайският народ може с гордост да каже, че реформата и отварянето към света, втората революция на Китай, ако искате, не само промени дълбоко страната, но и силно повлия на целия свят.
Древна китайска класика учи, че небето има собствен закон, а онези, които го прегръщат, ще просперират. Реформата и отварянето на Китай отговарят на стремежа на хората към развитие, иновации и по-добър живот. Отговарят и на световната тенденция към развитие, сътрудничество и мир. Като такава, реформата и отварянето на Китай може и ще бъде голям успех!
Четири десетилетия на реформиране и отваряне ни даде много ценни вдъхновения. Най-важното е, че за да постигне обновяване, всяка страна или нация трябва да следва логиката на историята и тенденцията на времето в стремежа си към напредък и развитие.
Светът преживява нов кръг на голямо развитие, голяма промяна и дълбоко преустройство. Човечеството все още е изправено пред нестабилност и несигурност. Новият кръг от технологична и индустриална революция носи нови възможности и поднася безпрецедентни предизвикателства. В някои страни и региони хората все още живеят в сянката на войната и конфликтите. Много хора, включително възрастните, жените и децата, страдат от глад и бедност. Промените в климата и основните заразни болести си остават страховити предизвикателства. Човечеството е изправено пред голям избор между откритост и изолация, както и между напредък и регресия.
В този сложен и променящ се свят, накъде вървим и къде е бъдещето на Азия? За да отговорим на тези фундаментални въпроси на нашето време, не трябва да оставяме визията ни да бъде блокирана от надвисващи облаци. Вместо това трябва да ги разсеем, за да видим слънцето, както казваме ние, китайците, така че да хванем здраво закона на историята и насоката на развитие на света.
Живеем във време на поразителен стремеж към мир и сътрудничество. В свят, стремящ се към мир и развитие, манталитетът на студената война и нулевия резултат изглежда още по-неподходяща. Никъде няма да стигнете, ако се поставите на пиедестал или се опитате да се предпазите от неблагоприятни събития. Само мирното развитие и сътрудничество могат наистина да донесат

печеливши резултати за всички

Живеем във време на поразителен стремеж към откритост и свързаност. Човешката история показва, че откритостта води до прогрес, докато изолацията те оставя назад. Светът се превърна в глобално село, където нашите интереси са преплетени и икономическият и социалният прогрес са взаимосвързани. За да се насърчи общият просперитет и развитието в днешния свят, нямаме друг избор освен да се стремим към по-голяма свързаност и интегрирано развитие.
Живеем и във време на поразителен стремеж към реформи и иновации. Още преди повече от 2500 години китайски философ е казал, че човек не е длъжен да следва отъпкан път, ако иска да помогне на хората и не е длъжен да спазва установени обичаи, ако иска да свърши нещо. Реформата и иновациите са основната движеща сила на човешкия прогрес. Онези, които ги отхвърлят, ще бъдат изоставени и захвърлени на сметището на историята.
За да следваме тенденцията на нашето време и за да подобрим благосъстоянието на всички хора, предложих инициативата за изграждане на общност с общо бъдеще за човечеството и оттогава проведох много задълбочени дискусии с различни партии. Радвам се, че това предложение бе приветствано и подкрепено от все повече държави и техните народи. То също така бе вписано във важни документи на ООН. Надявам се, че хората по света ще работят заедно към тази общност с общо бъдеще за човечеството и ще направят Азия и света мирни, спокойни, проспериращи, отворени и красиви.
- С мисълта за бъдещето, трябва да се отнасяме един към друг с уважение и като равен с равен. Трябва да поддържаме петте принципа за мирно съвместно съществуване, да уважаваме социалната система и пътя на развитие, избрани независимо от всяка страна, да зачитаме основните си интереси и основни тревоги и да следваме нов подход към отношенията между отделните държави, включващи диалог, а не конфронтация, и партньорство вместо съюз. Трябва да се въздържаме от търсене на господство и да отхвърлим играта с нулев резултат. Трябва да се въздържаме от разоряването на съседа и да отхвърлим политиката на властта или хегемонията на силния, който тормози слабия. Вместо това трябва правилно да управляваме различията и

да работим заедно за постигането на мир

- С мисълта за бъдещето, трябва да насърчаваме диалога и да споделяме отговорността. Трябва да действаме с визията за обща, всеобхватна, кооперативна и устойчива сигурност и да поддържаме твърдо международния ред и система, подкрепени от целите и принципите на Хартата на ООН. Трябва да се предприеме интегриран подход за противодействие на традиционните и нетрадиционните предизвикателства в областта на сигурността, а координацията трябва да се засили както на двустранна, така и на многостранна основа. Трябва да гарантираме, че различните механизми за сигурност се координират помежду си по всеобхватен и допълващ начин, вместо да се подбиват взаимно. Това ще ни доведе до всеобща сигурност.
- С мисълта за бъдещето, трябва да се ангажираме в сътрудничество за постигането на печеливши резултати за всички. Трябва да запазим ангажимента си към откритост, свързаност и взаимоизгода, да изградим отворена глобална икономика и да засилим сътрудничеството в рамките на Г20, АТИС и други многостранни рамки. Трябва да насърчаваме либерализацията и улесняването на търговията и инвестициите, да поддържаме многостранната търговска система и

съвместно да насърчаваме новите технологии

новите индустрии и новите форми и модели на бизнес. По този начин ще направим глобализацията на икономиката по-отворена, приобщаваща, балансирана и полезна за всички.
- С мисълта за бъдещето, трябва да поддържаме приобщаването и да търсим хармония без еднаквост. Трябва да укрепим двустранното и многостранното сътрудничество в областта на културата, образованието, туризма, младежта, медиите, здравеопазването, намаляването на бедността и други области. Трябва да насърчаваме взаимното обучение сред цивилизациите, тъй като това ще ни помогне да изградим мостове на приятелство, да стимулираме социалния прогрес и да опазим мира в региона и извън него.
- С мисълта за бъдещето, трябва да се отнасяме с уважение към природата и да ценим планетата си. Важно е да имаме визия за зелено, нисковъглеродно и устойчиво развитие и да уважаваме, приспособяваме и опазваме природата. Трябва да увеличим обмена и сътрудничеството, да обменяме опит и да посрещаме заедно предизвикателствата, свързани с изменението на климата, опазването на околната среда, икономията на енергия и намаляването на вредните емисии. Трябва да се стремим да постигнем още по-голям напредък по пътя към устойчивото развитие, включващ увеличаване на производството, по-висок жизнен стандарт и здравословни екосистеми, така че бъдещите ни поколения да могат да се наслаждават на синьото небе, чистата вода и тучните планини.
19-ият Национален конгрес на ККП , който се проведе през октомври миналата година, въведе социализма с китайски характеристики в нова ера и изготви план за превръщането на Китай в голяма съвременна социалистическа страна във всяко отношение. Тази нова ера на социализма с китайски характеристики бележи нова глава в обновяването на Китай и усилията му за споделен просперитет с останалата част от света.
Всяка възраст и поколение имат свои предизвикателства и мисии. Китай измина дълъг път, но трябва да преодолее новите предизвикателства, с които ще се сблъска. В тази нова епоха китайската нация ще продължи да се подобрява чрез реформи. Ще продължим да полагаме усилия за постигането на напредък във всички реформи и

ще превъзмогнем всички предизвикателства

срещу които се изправим. Смело и решително ще се справим с дългогодишните проблеми и ще преодолеем пречките на личните интереси, за да видим осъществяването на реформата. Китайският народ ще продължи да предприема смели стъпки в областта на иновациите, за да стимулира развитието. Следвайки философията за развитие, ориентирана към хората, и новата визия за развитие, ще модернизираме нашата икономическа система, ще задълбочим структурната реформа на предлагането и ще прилагаме по-бързо стратегиите на развитие, насочени към иновации, съживяване на селските райони и координирано регионално развитие. Ще продължим да работим за целенасочено намаляване на бедността и за насърчаване на социалното равенство и справедливост, за да дадем на хората по-голямо чувство за удовлетворение, щастие и сигурност. Китайският народ ще продължи да увеличава откритостта и да разширява сътрудничеството си. Ще продължим да се ангажираме с стратегията за отваряне за печеливши резултати за всички. Ще обръщаме еднакво внимание на "внасянето" и "навлизането в световен мащаб" и ще подготвим нова основа за още по-голямо отваряне чрез връзки, които се движат на изток и на запад, по сушата и по море. Ще приемем политики за насърчаване на либерализация и улесняване на търговията и инвестициите с висок стандарт и ще проучим откриването на пристанища за свободна търговия с китайски характеристики. Китайският народ ще продължи да работи заедно с останалата част от света и ще даде по-голям принос за човечеството. Китай ще се придържа към пътя на мирното развитие, активно ще се стреми към глобални партньорства, ще подкрепя силно мултилатерализма и ще участва активно в реформирането на системата за глобално управление. По този начин ще можем да изградим нов тип международни отношения и да популяризираме общество с общо бъдеще за човечеството.
Без значение какъв напредък сме постигнали в развитието си,

Китай няма да застраши никого

не се опитва да отмени съществуващата международна система или да търси сфери на влияние. Китай ще остане все толкова решен да изгради световен мир, да допринесе за глобалния просперитет и да поддържа международния ред.
Изчерпателно проучване на световните траектории на развитие показва, че икономическата глобализация е необратима тенденция на нашето време. В съответствие с това заключение в моя доклад до 19-ия Национален конгрес на ККП подчертах, че Китай ще продължи да се придържа към основната си национална политика за отваряне и развитие с широко отворена врата. Искам да подчертая за всички, че вратата на Китай няма да бъде затворена, а ще се отвори още по-широко!
Това, което се случи, доказва, че отварянето е било ключово за икономическия растеж на Китай през последните 40 години и в същото време високото качество на развитие на китайската икономика в бъдеще може да се постигне само с по-голяма откритост. Отварянето е стратегическо решение, взето от Китай въз основа на неговата нужда от развитие, както и от конкретни действия, предприети от Китай за по-голяма икономическа глобализация по начин, който да бъде от полза за хората по целия свят.
Китай ще приеме следните основни мерки за продължаване на откриването:
Първо, значително ще разширим достъпа до пазара. През тази година ще бъдат въведени редица важни мерки. По отношение на услугите, по-специално на финансовите, в края на миналата година беше направено важно предложение за мерки за повишаване тавана за чуждестранни капиталови инвестиции в банките, в ценните книжа и в застрахователната индустрия. Ще гарантираме, че

тези мерки ще бъдат осъществени

и в същото време ще направим повече стъпки към по-нататъшно отваряне, включително ускоряване отварянето на застрахователната индустрия, облекчаване ограниченията за създаването на чуждестранни финансови институции в Китай и разширяване обхвата на дейността им, за да създадат повече области на сътрудничество между китайските и чуждестранните финансови пазари. По отношение на производството ние отворихме този сектор с малък брой изключения за автомобили, кораби и самолети. Сега тези отрасли също са в състояние да се отворят. В бъдеще ще облекчим възможно най-скоро ограниченията за чуждестранни капиталови инвестиции в тези индустрии, в частност при автомобилната.
Второ, ще създадем по-привлекателна инвестиционна среда. Тя е като въздуха, а само чистият въздух привлича повече инвестиции отвън. В миналото Китай разчиташе основно на предоставянето на благоприятни политики за чуждестранни инвеститори, но сега ще трябва да заложим повече на подобряването на инвестиционната среда. Ще подобрим привеждането в съответствие с международните икономически и търговски правила, ще увеличим прозрачността, ще укрепим защитата на правата на собственост, ще утвърдим върховенството на закона, ще насърчим конкуренцията и ще се противопоставим на монопола. През март тази година създадохме множество нови агенции, например Държавната администрация за регулиране на пазара, като част от голямото преустройство на държавните институции, чиято цел е да премахне системните и институционални спънки, които пречат на пазара да играе решаваща роля в разпределението на ресурсите и да даде възможност на правителството да изпълни по-добре своята роля. През първите шест месеца на годината ще завършим преразглеждането на негативния списък относно чуждестранните инвестиции и ще приложим изцяло управленска система, въз основа на предварителното национално третиране и отрицателния списък.
Трето, ще засилим защитата на правата върху интелектуалната собственост (ПИС). Това е централната част на системата за подобряване защитата на правата на собственост и това би осигурило най-голям тласък за конкурентоспособността на китайската икономика. По-силна защита на ПИС е изискването на чуждестранните предприятия, а още повече на китайските. Тази година възстановяваме Държавната служба за интелектуална собственост, за да подсилим редиците на нейните служители, да засилим правоприлагането, да увеличим значително разходите за нарушителите и да отключим напълно възпиращия ефект на съответните закони. Ние насърчаваме нормалния технологичен обмен и сътрудничество между китайски и чуждестранни предприятия и защитаваме законните ПИС, притежавани от чуждестранни предприятия в Китай. В същото време се надяваме и чуждестранните правителства да подобрят защитата на китайските ПИС.
Четвърто, ще поемем инициативата да разширим вноса. Вътрешното търсене е съществена движеща сила за икономическото развитие на Китай и основно изискване за нас да посрещнем постоянно нарастващата нужда на хората за по-добър живот. Китай не търси търговски излишък; имаме истинско желание да увеличим вноса и да постигнем по-голям баланс на международните плащания по текущата сметка. Тази година

ще намалим значително тарифите за внос на автомобили

и за някои други продукти. Ще внесем повече продукти, които са конкурентни и необходими на нашите хора. Ще се стремим към по-бърз напредък за присъединяване към Споразумението на СТО за държавните поръчки. Надяваме се, че развитите страни ще спрат да налагат ограничения върху нормалната и разумна търговия с високотехнологични продукти и ще отпуснат контрола върху износа на тази търговия с Китай. През ноември тази година в Шанхай ще проведем първото Китайско международно изложение на вносителите. Това не е просто още едно изложение в обикновения смисъл, а основна политическа инициатива и ангажимент, взети по собствена инициатива за отваряне на китайския пазар. Приятели от цял свят са добре дошли да участват в изложението.
Искам да подчертая, че по отношение на всички тези основни инициативи за отваряне, които току-що обявих, имаме всичкото намерение да ги превърнем в реалност рано, а не късно. Искаме резултатите от нашите усилия за отваряне да дадат ползи възможно най-бързо за всички предприятия и хора в Китай и по света. Убеден съм, че с тези усилия китайският финансов сектор ще бъде много по-конкурентоспособен, капиталовият ни пазар ще продължи да се радва на здравословно развитие, изграждането на система от съвременни индустрии ще бъде ускорено, пазарната ни среда значително ще се подобри и ПИС ще бъдат ефективно защитени. Накратко, Китай ще навлезе в нова фаза на отваряне.
Преди пет години предложих инициативата "Един пояс, един път". Оттогава над 80 държави и международни организации подписаха споразумения за сътрудничество с Китай. Тази инициатива може да е идея на Китай, но нейните възможности и резултати ще бъдат от полза за света. Китай не прави геополитически сметки, не се стреми към изключващи блокове и не налага сделки на други. Трябва да се отбележи, че тъй като "Един пояс, един път" е нова инициатива, съвсем естествено е да има различни гледни точки. Докато страните възприемат принципа на широка консултация, съвместен принос и споделени ползи, със сигурност можем да засилим сътрудничеството и да решим различията. По този начин можем да превърнем "Един пояс, един път" в

най-широката платформа за международно сътрудничество

в съответствие с тенденцията за икономическа глобализация и в полза на всички наши хора.
Една китайска поговорка казва: "Планината се формира от натрупване на земя, а океанът - чрез натрупване на вода". Щастието и светлото бъдеще няма да се появят автоматично; успехът идва само при онези, които имат кураж и постоянство. Нека се посветим на откритост и печеливши за всички резултати, смело да променим и разчупим нова земя и непрестанно да се стремим към общност с общо бъдеще за човечеството и по-добро утре за Азия и света!
В заключение, пожелавам на Годишната конференция на Азиатския икономически форум Боао огромен успех.
Благодаря ви!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай