Китай забранява вноса на въглища с повече на пепел

Китай забранява вноса на въглища с повече на пепел | StandartNews.com

Пекин. От догодина Китай ще забрани вноса и местната продажбата на въглища с високо пепелно и сярно съдържание. Мерките са в опит страната да се справи със замърсяването на въздуха, предава CNBC.

Новите мерки вероятно ще засегнат силно добивната промишленост на едни от най-големите външнотърговски партньори на Поднебесната империя – Австралия и Южна Африка.

Според неофициални данни Китай е внесъл около 54 млн. тона австралийски въглища и още 13 млн. тона от Южна Африка през 2013 г.

Непосредствено след представянето на данните индексът ICE globalCOAL Newcastle спадна до най-ниското си равнище от 29 май 2009 г. на фона на пренасищането на предлагането и забавянето на търсенето от страна на Китай – вносител номер едно в света.
 

Съгласно новите разпоредби, които ще влязат в сила през януари, правителството поставя нови изисквания за добива, продажбите и вноса на въглища в Поднебесната империя. Най-строгите изисквания са за градовете в южната част на делтата на Перлената река, източната делта на река Яндзъ и трите северни града-провинции – Пекин, Тиендзин и Хъбей.

"Въглищата, които не отговарят на тези изисквания, не трябва да бъдат внасяни, за да се продават, нито дори за да бъдат транспортирани на дълги разстояния", заяви Китайската комисия за национално развитие и реформи, добавяйки, че митническите органи ще проверяват качеството на вносните въглища.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай