Китай търси 10 000 пилоти на дронове

Китай търси 10 000 пилоти на дронове | StandartNews.com

Училища за пилоти на дронове са най-новият хит в Китай, съобщава АП. Страната е най-големият производител на безпилотни летателни апарати и интересът към тях расте главоломно.

В Китай се произвеждат всевъзможни видове дронове - от 3-D устройства за картографски цели в градски условия до пръскащи сълзотворен газ модели за полицията. Само че липсват квалифицирани пилоти, които да ги управляват.
Предимно младежи се тълпят в училищата за дронове като TT Aviation Technology Co., едно от над 40-те в Китай, с надеждата да си намерят потенциално доходоносна работа във вълнуваща нова област. TT Aviation предлага двуседмичен интензивен курс за 8000 юана (1200 долара), при който се изучава регулацията и как се пилотира чрез използване на симулатори и истински дронове. В края на курса обучаващите се могат да се опитат да изкарат разрешително, каквото изисква китайското Управление за гражданска авиация при работа с дронове, които са по-тежки от 7 килограма и летят над 120 метра височина.

Възможностите за работа изглеждат обещаващи. Над 10 000 нови пилоти са нужни тази година във всички индустрии в Китай, но само 1000 имат книжки в момента, информира Ян И, генерален мениджър на TT Aviation, която също така произвежда и продава дронове на клиенти от частния и държавния сектор. "Пилотът на дрон е като шофьора на автомобил: и двамата се нуждаят от систематично обучение и контролирани занимания, за да е сигурно, че всеки знае правилата преди истинската операция", коментира мениджърът.

Досега над половината от продуктите на TT Aviation се прилагат в земеделието. В Китай обработваемите площи са огромни и има голяма нуждата от дронове, които да се използват за пръскане с пестициди, тъй като работната сила се свива, а разходите за труд се повишават, посочва Ян. Компанията отбелязва, че полицията ще ползва дроновете за патрули, докато енергийните дружества поддържат с тях инфраструктурата си или пък определят географски маршрута на тръбопроводите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай