Китай издаде предупреждение към "незаконните" протести в Хонконг

Китай издаде предупреждение към "незаконните" протести в Хонконг | StandartNews.com

Вашингтон/Хонконг. Външният министър на Китай Ван И издаде предупреждение за "незаконните" протести в Хонг Конг, на фона на големите про-демократични митинги в територията, и заяви, че всички държави трябва да спазват суверенитета на страната му.

Ван заяви във Вашингтон, че случващото е "вътрешен въпрос" за Китай.

Американскиат му колега Джон Кери призова Хонг Конг да се справи с протестите - разглеждани като предизвикателство към властите в Пекин - със сдържаност.

Американският президент Барак Обама предупреди Китай, че следи внимателно протестите в Хонконг, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на Белия дом.

Обама призова за мирно изглаждане на разногласията между властите в китайския специален административен район и продемократичните демонстранти.

Протестиращите искат китайското правителство да отмени правила, които позволяват на Пекин да се меси в избора на лидер на Хонконг на изборите през 2017-а година. Те настояват и за възобновяване на публичните консултации за демократични реформи.

Хиляди хора излязоха отново на протест в Хонконг в сряда вечер с искане за демократични реформи в китайския специален административен район.

Нощта премина спокойно, като много демонстранти я прекараха в палатки. Нямаше видимо присъствие на полицията. Демонстрантите искат оставката на главния администратор на Хонконг.

Студентски лидери настояват той да се оттегли още в четвъртък, като в противен случай заплашват, че ще окупират важни административни сгради.

Стотици студенти блокират входовете на офиса на ръководителя на изпълнителната власт в Хонконг, на пет минути пеша от епицентъра на протестите, където хиляди демонстранти остават по улиците. Стотици полицаи пазят сградата.

Активистите искат продемократични реформи преди следващите избори за главен администратор, през 2017 г., включително свободно номиниране на кандидатите.

Демонстрации в знак на подкрепа и солидарност с продемократичните протести в бившата британска колония, върната на Китай през 1997 г., се проведоха в най-малко 26 града в цял свят, предаде Франс прес. 4000 души се събраха в тайванската столица Тайпе, 2000 - в Лондон, и 300 - в Окланд.

Около 350 човека се събраха на знаковия площад "Таймс скуеър" в Ню Йорк. "Хонконг, бъди силен", скандираха демонстрантите, много от които носеха символично чадър - символа на протестното движение в китайския специален административен район.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай