Китай и Индия подписаха 12 търговски споразумения

Китай и Индия подписаха 12 търговски споразумения | StandartNews.com

Ню Делхи. Индия и Китай са подписали 12 споразумения в Делхи, едно от които е за китайски инвестиции за $20 млрд. в инфраструктурата на Индия в продължение на пет години, предаде Би Би Си.

На пресконференция с китайския президент Си Цзинпин министър председателят на Индия Нарендра Моди заяви, че "мирът на границата" е важен за постигането на напредък в отношенията между двете държави.

Разговорите се случват, след като Индия обвини Китай в новио териториални нахлувания в Ладак.

Китай е една от най-добрите търговски партньори на Индия, но те се съревновават за регионално влияние и оспорват обащата си граница.

Съгласно инвестиционните планове, Китай обеща да:

- модернизира остарялата железопътна система на Индия;

- построи индустриални паркове в Гуджарат и Махаращра;

- осигури повече достъп до пазара си на Индия за продукти, включително фармацевтични продукти и селскостопански продукти.

Двете страни също са съсредоточени върху засилване на сътрудничеството в областта на търговията, космическите изследвания и ядрената енергия.

Междувременно, индийските и китайските войници са се изтеглили от хималайското плато Ладак, предаде Ройтерс.

Десетки войници от двете страни се бяха изправили едни срещу други на платото Ладак в западните Хималаи за повече от седмица в следствие на спор относно строеж в пограничния район.

"Китай и Индия обръщат голямо внимание на този пограничен проблем. След навременни и ефективни преговори, ситуацията е под контрол", заяви говорителят на китайското външно министерство Хонг Лей.

Двете страни имат претенции към огромни територии една към друга, но две десетилетия на преговори не успяха да доведат този конфликт до решение. През 1962 г. Китай и Индия воюваха за тези територии.

Говорителят на индийското външно министерство Сйед Акбарудин заяви, че пограничното спречкване е приключило с началото на срещата между Си и индийския премиер Нерендра Моди.

По време на церемонията по посрещането си, Си говори за огромния потенциал на двете страни и необходимостта от повече сътрудничество между тях.

Моди от своя страна си е поставил за цел да привлече китайски инвеститори, с което да балансира значителният търговски дефицит на Индия спрямо Китай.

Анализатори коментират, че взаимодействието с Китай ще донесе само позитиви за Индия. Китай се нуждае от индийските пазари и от индийската работна сила, но от значение е поддържането на мира по южната граница.

Източник на напрежение между двете държави е и присъствието на прокудения тибетски духовен водач Далай Лама в Индия, който живее там от 1959 г. Индия е дом и на тибетското правителство в изгнание, както и на много бежанци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай