Китай дава многомилиарден заем на Аржентина

Китай дава многомилиарден заем на Аржентина | StandartNews.com

Буенос Айрес. Китай ще отпусне 7,5 млрд. долара заем на Аржентина. За това са се договорили президентите на двете страни Си Цзинпин и Кристина Фернандес на среща в Буенос Айрес на 18 юли.

Целта на споразумението е да засили и разшири икономическите и бизнес възки със задлъжнялата латиноамериканска държава, съобщава държавната агенция Синхуа.

Според текста Китайската банка за развитие ще предостави 4,7 млрд. долара за изграждането на два язовира с ВЕЦ в Южна Аржентина. Очаква се за строежа да бъдат наети китайски компании.

Пекин ще предостави още 2,1 млрд. долара за подпомагане на дълго отлаган жп – проект.

Двете държави са договорили още валутен суап в местните си валути, еквивалентен на 11 млрд. щатски долара. Така Аржентина ще увеличи международния си резерв като позволи на китайски компании да плащат за внос в йени. Китай внася от страната големи количества соя и други зърнени продукти, който се планира да бъде увеличен.

Китай е третият по величина търговски партньор на Аржентина, след южноамериканския съюз Меркосур и ЕС.

„Нашите две страни се намират на исторически кръстопът. Искам да подчертая, че постигнахме споразумение да издигнем отношенията си до нови хоризонти, до стратегическо партньорство заедно с инвестиции в петролната, минодобивната, ядрената, селскостопанската и растениевъдската области", заяви Си Дзинпин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай