Ким екзекутира шефа на армията

Ким екзекутира шефа на армията | StandartNews.com

Генерал И бил обвинен в корупция и лично обогатяване

В Северна Корея е бил екзекутиран началникът на генералния щаб на Корейската народна армия И Йон-Гил. Това съобщиха световните агенции, като се позоваха на южнокорейската Йонхап. Достоверността на новината още не е потвърдена от други източници.

Екзекуцията била извършена миналата седмица по заповед на лидера на страната Ким Чен-Ун. Висшият военен бил обвинен в корупция и други престъпления, включително лично обогатяване и "фракционна конспирация", отбелязва южнокорейската агенция. В подкрепа на това съобщение говори и фактът, че севернокорейските медии внезапно престанали да споменават името на генерала, който преди съпровождал често Ким при инспекциите му на армията. Началникът на генералния щаб отсъствал и от тържествата за успешното изстрелване на ракетата-носител със сателит на 7 февруари, а също и от други събития в Пхенян.

В средата на август агенция Йонхап съобщи, че в Пхенян е бил разстрелян първият вицепремиер Чхуе Юн-Кьон. Причината била, че той критикувал политиката на ръководство на страната в областта на горското стопанство. През 2013 г. по заповед на Ким пък бе екзекутиран чичо му Джан Сон-Тек. Той бе осъден от военен съд по обвинения за престъпления срещу държавата. През януари 2014 г. бяха убити всички негови роднини по пряка линия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай